Internetlös

Bara så ni vet är vi utan Internet just nu. Så det blir en ofrivillig paus från bloggandet ett tag. Men det är nog lika bra - bara fem dagar kvar till tentan nu.. Och på onsdag kommer min fina familj, jippi!! :-D

Rulla kor

Efter en lång dag på Idisslarmedicin (med två ko-rullningar) är det skönt att komma hem och få middagen serverad av fina pojkvännen! Händer inte alltför ofta, men han kan han med! ;)
 
 
Ja, det här med att rulla kor då. Det gör man som en del i behandlingen av en vänstersidig löpmagsförskjutning, dvs. när en av kons magar blir gasfylld (av en massa olika anledningar, oftast till följd av att kon har nedsatt aptit) och flyttar sig upp på kons vänstra sida. Förskjutningen leder till att kon mår sämre med tiden, äter dåligt och magrar av, blir uttorkad och kan få andra följdsjukdomar. När man lyssnar med stetoskop på kons vänstra sida och samtidigt "sprätter" med fingrarna mot huden, kan man höra pling - precis som ett kristallglas klingar!
 
Plingen uppkommer när gasklockor förflyttar sig i löpmagen. Man förmår kon att lägga sig ned på höger sida, med hjälp av rep runt kroppen, knyter ihop benen och rullar upp henne på rygg samtidigt som man masserar magen för att försöka få upp löpmagen på dess normala position, vilket är i området precis utanför revbensbågens slut. Om man hör tydliga pling på det rätta stället kan man sticka hål genom bukväggen och löpmagen, och släppa ned Grymer-Sterner suturer (trådar med en pinne fastknuten i ena änden) för att förankra löpmagen till bukväggen på dess normala position. Detta kallas att "pinna" kon. Det är nämligen väldigt vanligt (70 %) att löpmagen annars fyller på med gas igen och åker tillbaka om man bara rullar kon. Det låter brutalt, men kor är tåliga djur!
 
Idag fick vi rulla en av skolans kor på förmiddagen, som en övning - hon hade alltså inga plingljud. Av en slump kom det in en sjuk ko på eftermiddagen, med tydliga plingljud som vi alltså fick rulla "på riktigt". Perfekt tajming eller vad?! Löpmagen hamnade rätt direkt, men fortsatte plinga under de maximala 15 minuter som vi fick ha henne på rygg (för att minska risken för tryckskador). All gas ville alltså inte evakueras ur löpmagen trots att den låg rätt, men vi pinnade den ändå inte. Istället ska vi åtgärda förskjutningen imorgon genom att öppna upp kon med ett flanksnitt, leta åt löpmagen och evakuera all gas, och sedan sy fast löpmagen i bukväggen med vanliga suturer. Det häftiga med detta är att kon är helt vaken och står upp under ingreppet, men har fått lokalbedövning. Spännande dag imorgon alltså!
 
Avslutar med en bild på goda efterrätten älskling bjöd på ikväll - kladdkaka utan socker och mjöl, gott! 

Lycka är..

..att få en jättestor fjällöring!Särskilt när T just har sagt att det inte finns någon fisk där ;) (bild från i somras)


Middagsbjudning & filmmys

Igår kväll blev jag och älskling bjudna av grannen på middag. God mat och trevliga samtal vid köksbordet övergick till ost & kex framför teven, som till sist blev varma nachos & guacamole (vilket vi hade med oss) framför en film. Urmysigt hade vi det! Klockan hade sprungit iväg en bit när filmen var slut och det var dags att bege sig hemåt - men vad gör det när man bara behöver kliva in och ut ur hissen! Smidigt värre ;)
 
Imorse sov vi läääänge, jag vaknade otroligt nog före T - det har inte hänt många gånger! Hade precis hunnit fixa frukost när T:s arbetskompis ringde och ville ha med honom på fisketur. Så blev det, han åkte iväg och jag satte mig vid datorn och pluggade idisslarmedicin. Förstår bara inte varför det ska gå så fruktansvärt långsamt?! Försökte muta mig själv med att jag skulle få en pepparkaka när jag gått igenom den sista halvan av dokumentet jag hållit på med ett tag, och kände mig peppad! Men, hann inte röra mig från datorn så kom T hem igen. Kändes som att jag knappt hade hunnit börja - och då hade det ändå gått över fyra timmar! Suck..
 
Tog mig dock igenom dokumentet till slut, medan T städade i sovrummet. Han har nämligen äntligen förstått (efter X antal samtal) att det finns mer att göra här hemma än det dagliga, typ diska, laga mat, dammsuga. Ibland måste man också gå igenom garderober och lådor för att få ordning och kunna stoppa undan grejor som annars inte får plats. Blev så glad när jag själv var färdig med plugget och fick gå in och se hur fint han gjort - lycka! :D Och han var ju såklart också väldigt nöjd över sin insats :)
 
Sen lagade vi mat tillsammans: tacogratäng = supergott! När vi sedan var proppmätta var det såå skönt att få lägga sig i soffan och se en film som T hyrt, Snowman and the huntsman. Den var bra! När den var slut fortsatte filmmyset med en av mina favoritfilmer som gick på sjuan, nämligen Hur man bli av med en kille på 10 dagar. Har sett den säkert tio gånger, men jag ledsnar visst aldrig ;) Nu har en annan film med Matthew McConaughey börjat på samma kanal, Flickvänner från förr. Fast T sover redan, så jag borde nog också göra mig i ordning för sängen.. Imorgon är en ny dag!
 
Snyggingen på en tidigare fisketur :)

Det var bättre förr..?!

Lovade att jag skulle berätta om vad jag stör mig på gällande skolan just nu..
 
Vi har haft en hel eftermiddags information om det så kallade "blocket" som är nytt på veterinärprogrammet sedan förra året. På grund av att man har tvingats lägga in kandidatarbetet under det tredje året enligt Bolognaprocessen (utbildningssamarbete inom EU), har de sista praktiska åren av veterinärutbildningen blivit väldigt komprimerade.
 
Trots att vi blir allmänpraktiker när vi har gått färdigt utbildningen, och alltså ska kunna jobba med alla olika djurslag, så har all praktik blivit väsentligt nedkortad. Exempelvis hade man tidigare 7 veckors praktik på ambulatoriska kliniken, nu har vi ynka 4 veckor.. Istället måste vi välja en av tre djurslagskurser (häst, produktionsdjur eller smådjur), samt en av tre valbara kurser (medicin, infektionssjukdomar eller kirurgi).
 
Informationen gav mig ångest! Ångest över att jag bara kommer att få ett av dessa block, när det bara är grundkunskaper som ingår. Ångest över att det finns få platser till smådjur och att många vill ha det, tänk om jag inte får smådjur?! Jag vill jobba med smådjur i framtiden, men om jag inte får läsa smådjursblocket känns det som att jag är alldeles för dåligt utbildad för att klara av det.. Har redan gett upp tanken om att kunna arbeta som koveterinär, med tanke på hur extremt lite erfarenhet jag har fått nu på skolan. Vill INTE behöva känna så när det gäller smådjur! Usch, hemska tanke ;(
 
Det blir att förlita sig på turen, eftersom det är lottning som avgör vad man får om fler studenter har valt en kurs än hur många platser som finns. Jättekul...
 
 

Promise of a lifetime


With You I will stay, through every day

Putting my understandings aside

I am confident, to know You're always there

To hear my every prayer inside

I'm clinging to the promise of a lifetime


Kalla fakta

Usch och fy, vad otäckt det var att se Kalla fakta ikväll som handlade om hur en djurpark misskött sina djur, som dessutom är utrotningshotade! Tagit död på dem och slängt in dem i en frys, huller om buller med mat! Helt otroligt att de har kunnat göra sådär, med tanke på att djuren är värdefulla och att det finns internationell samordning för att bevara dem. Och sen bara blåljuga om alltihopa... Nej, det finns ingen vettig förklaring faktiskt!
 
Kvällen har spenderats på vår älskade buggkurs. Det bästa med att träna är (förutom att det är såååå roligt förstås) att få komma hem och mysa ned sig i soffan och dricka en supersmoothie! Med mjölk, fryst banan, proteinpulver, ägg och havregryn. Det blir otroligt gott, och liksom krämigt! Roligt att nånting som är nyttigt för en gångs skull kan vara gott - tycker tillochmed att den är godare än Max Lyxshake som vi smakade förrförra helgen. Den var bara blaskig och smakade vatten :/ Är supernöjd över mixern jag köpte i somras, den går varm härhemma :)
 
Hursomhelst så är vi verkligen värda en smoothie, med tanke på att vi sprang 6,2 kilometer igårkväll innan vi gick isäng. Är så glad att jag äntligen fick med mig älskling ut! :D Det blir så mycket roligare när man inte är ensam.. Stretar på mot mina träningsmål, det går framåt om än långsamt :p
 
Nä, snabbt gick det inte - hade nyss tryckt i mig middag.. men jag kan springa längre och längre iaf! :D
 
Vad händer för övrigt då? Jo jag har denna veckan börjat på Idisslarmedicin, skolans klinik för får och kor. Vi har lite skralt med patienter, idag fanns där en endaste liten kalv, som vi fick avliva på grund av en allvarlig medfödd missbildning. Eller snarare flera - det var faktiskt väldigt intressant!
 
Kalven hade så kallad Fallots tetralogi. Hjärtat har då en överridande aorta (vilket gör att blod från båda kamrarna kan åka ut i kroppen, dvs. även syrefattigt blod), en ventrikulär septumdefekt (dvs. hål i väggen mellan båda kamrarna som gör att syrerikt och syrefattigt blod blandas), en pulmonalisstenos (dvs. en förträngning av lungkärlets klaffar som gör att hjärtat får svårt att pumpa ut blodet i lungorna) och som följd av det sistnämnda, en hypertrofi av höger kammare (förtjockning av hjärtmuskulaturen pga. att högersidan får jobba så hårt för att pumpa ut blodet i lungorna). Som ni kanske förstår mådde kalven inte så bra, hon visade tecken på hjärtsvikt - svårt att andas, hosta, mager, mycket bleka slemhinnor, kalla ben, och till sist hördes ett kraftigt blåsljud.
 
Mycket ovanligt, och sådant man läser i en bok men inte tror att man ska få se själv. Och se hjärtat ska vi få göra! Imorgon blir det nämligen ett besök på Patologen (som jag ju spenderade tre veckor på i våras och obducerade hela dagarna) för att gå patologronden där den döda och soon to be obducerade kalven blir huvudnumret. Ja, det är makabert, men så otroligt lärorikt att man blir tacksam över att få vara med om detta! Ensamma lär vi inte vara - är nog många som har uppmärksammat den spännande kalven :)
 
Nån slags förklarande bild från Wikipedia commons, lite liten dock..
 

Helgen

I helgen har det varit väldigt lugnt! I fredags blev jag faktiskt överraskad själv av älskling. Han kom hem med sushi till middag, och sen blev det ekfatslagrad julmust och pepparkakor med ädelost till kvällsmyset. Jag vet, det är bara mitten på oktober, men jag älskar verkligen att kunna njuta av allt gott som omgärdar julen under lång tid. Är så trist och mörkt härnere nu, och jag har hemlängtan - men det känns alltid bättre när jag tänker på julen ;)
 
I lördags åkte vi iväg en sväng ut mot Krusenbergs Herrgård utanför Uppsala, jag T och vovven. Vi gick runt och tittade i den nu höstiga och ödsliga trädgården, och la ett spår åt hunden. Det gick väl sådär.. men solen tittade fram stundvis iaf! :) Sen åkte vi hem, lagade tacos, såg film och myste resten av kvällen :)
 
Tobias och Epoxy i höstlövstunneln ;)
Epoxy i full gång att spåra
Han plockar upp första pinnen och gör matte glaaad! :D
Även slutpinnen upphittad och dags för belöning!
Både hund och matte är glada efter avslutad spårning - trots att en pinne inte kom med..
 
I söndags blev jag än en gång överraskad av älskling då han föreslog att vi skulle gå på en loppis, som hade öppet bara en bit bort från där vi bor. Det visade sig dock att de BARA hade tyger till salu, vilket iofs kan vara trevligt men då jag saknar symaskin kändes det lite dumt att köpa tyg :p  Vi åkte iväg till T:s jobb istället, jag pluggade och han fixade med bilen. Han fick faktiskt igång den tillochmed!! Bra jobbat! :)
 
Ja, det var vår helg det! Hoppas ni hade en fin helg! :)
 
ps. inlägget nedan skulle ha lagts upp i helgen, men det blir visst inte alltid som man tänkt sig.. ds.

Veckans mat

Tänkte att det var dags igen för lite matinspiration!
 
Utan att skryta tycker jag faktiskt att den mesta av maten har lagat den senaste tiden har blivit väldigt lyckad, det är så roligt att få höra "Vad gott!" vid varenda middag! Vet inte om det är min matlagning som har blivit bättre eller helt enkelt att T har blivit bättre på att uppskatta den efter en torftig sommar i matväg.. Det låter jag vara osagt! ;)
 
Här kommer i varje fall några bilder i urval av maträtter jag har gjort, säg bara till om ni skulle vilja ha receptet på någon av dem! :)
 
Älgkött i lergryta med smörstekta trattkantareller, svartvinbärsgelé och grönsallad
Fransk vegetarisk lantsoppa med saffran, dill och aioli
Kikärtsbiffar med ajvarröra och riven zucchini
Ratatouille
 

Överaskningar, i plural

Nu är det ÄNTLIGEN fredag igen, och som jag har längtat! :D
 
Blir dock svårt att toppa förra fredagen, som jag just kom på att jag aldrig berättat om.. Lyckades överraska älskling med att jag hade lagat en extra god middag, gjort fint i lägenheten och tänt ljus. Mysigt!!
 
Bjöd på mogna avocadohalvor med egengjord pepparrotsvisp och knaperstekt bacon, och så hade jag gjort en fullkornspaj med broccoli och ädelost, som serverades med en god grönsallad förstås. Pajen smakade helt fantastiskt! :D
 
 
Min fina pojkvän är annars väldigt svår att överraska, man ska iaf inte låta honom få chansen att gissa, för han gissar jämt rätt direkt! Fattar inte hur han gör.. Skulle under middagen berätta om en grej jag fixat med samma dag, som en extra överraskning åt honom. Så här lät vår konversation:
 
Jag: - Jag har en present till dig, du och jag ska till Stockholm och..
Tobias: - Vi ska på filminspelning!
Jag: (...)
Tobias: - Nej jag vet, vi ska på inspelning av ett tv-program!
Jag: *höjer ögonbrynen och gapar*
Tobias: - Så ska det låta!
Jag: - VA? Hur i hela världen kunde du gissa det?
Tobias: - Jag kände det bara på mig..
 
Känner mig fortfarande lite smått chockad över att han gissade rätt sådär snabbt. Fast om jag tänker efter är det kanske inte så konstigt att han gissade just det, för han har faktiskt pratat om det ett par gånger (även om det var för kanske ett år sedan), att han skulle vilja vara med på inspelningen till Så ska det låta. Han älskar det programmet!!
 
Så jag antar att det var det första som kom upp i hans huvud när jag sa att vi skulle till Stockholm, just eftersom det var det han helst ville göra. Vilken tur då att jag är en sån gullig flickvän som ordnar detta åt honom! ;) Kul ska det bli, även för mig såklart! :D
 
Senare såg vi nyaste Batmanfilmen på bio, The Dark Knight Rises. Väldigt bra film, fast rätt läskig för en fegis som mig :p Men den kan jag rekommedera iaf! Åt popcorn för ett helt kompani gjorde vi också, hihi.. Jag tycker det är så mysigt att gå på bio, särskilt med den man älskar mest av allt!
 

Jag blir glad av att..

 
>  Få ha en ledig kväll helt för mig själv
>  Slippa fler hemska muntliga förhör i bilddiagnostiken
>  Träffa en hundpatient på riktigt för första gången
>  Ha en städad lägenhet utan disk
>  Hinna göra bort en massa småsaker i lugn och ro
>  Baka chokladtryfflar
>  Laga gomat i väntan på att älskling kommer hem
>  Se Bonde söker fru på tv4play
>  Sticka tjocksockar
>  Tänka på helgen som min familj förhoppningsvis kommer hit!! ♥
 
Today is a good day :)
 

Eftermiddag i spårskogen

Vi hade en "ledig" eftermiddag idag, så jag och kursare L tog med oss våra hundar ut i spårskogen. Epoxy fick ett spår av mig och ett spår av L. Blev dock lite svårare än tänkt då L missförstod min beskrivning och gick precis över mitt spår en bit.. Men jag tänkte att går det så går det!
 
Då Epoxy hade sett på när jag gick mitt spår var han lite överpeppad och hade alldeles för hög fart så det blev några svängar åt fel håll. Det som var bra var iaf att han gick efter rätt spår trots att det låg en apport från det andra spåret mitt i vägen. Han nosade lite på den men gick vidare! Sen att han lyckades dra ikull mig i farten var en annan femma.. Han hittade iaf alla apporter, det tog dock en stund innan han plockade upp slutapporten - men han gjorde det!
 
Spår nummer två hade legat längre (och var mycket längre) och eftersom han var lite trött gick detta spår i betydligt lugnare tempo. Trots det lyckades han ändå gå fel några gånger, men hittade fint tillbaka och följde rätt spår hela vägen. Absolut inte perfekt spårat, men han plockade upp slutapporten direkt och kom med den till mig, så det blev jag supernöjd över! Det var ju egentligen det som var själva poängen med träningen!
 
Nej, nu måste jag verkligen sätta igång att skriva röntgensvar om jag ska hinna allt innan det är dags att laga middag och sen åka iväg på buggträningen. Vi har muntligt förhör varenda dag på ett antal fall, och det tar mig eeeeeevigheter att skriva svar på varje fall!! Precis hela kvällarna har gått åt, suck.. Bäst att börja!
 

Frustrerad söndag

Igår hade jag en hel dag för mig själv här hemma. Älskling var ju på fisketuren han fick av mig i födelsedagspresent. Tidigt på morgonen åkte han, och jag passade på att kliva upp i samma veva, bara för att hinna ha lite morgonmys..
 
Tog med mig täcket till soffan och åt frukost framför världens bästa Lejonkungen. Jag tröttnar aldrig på den filmen! Såg den på engelska nu för omväxlings skull, och funderade över vilka repliker som var bättre på originalspråket. Vissa var faktiskt bättre på svenska enligt mig! :p
 
Klockan nio var filmen slut och jag begav mig ut på en joggingtur med hunden. Har inte kunnat springa på hela veckan då jag haft sån fruktansvärd träningsvärk sen förra helgen när jag red för första gången på evigheter.. Sänkte tempot och sprang längre istället, 7,5 kilometer blev det. Härligt! Skulle faktiskt ha orkat längre men vovven drog så mycket hemåt så jag gav mig för hans skull, latmask där :p
 
Resten av dagen ägnade jag mig åt städning av lägenheten; plockade undan, dammtorkade, dammsög, diskade, skurade toan, renbäddade sängen osv. Sen hade jag tvättid mellan 14.00-17.30. Korta tvättider + att det alltid är fullt tre veckor framåt + att bara en tvättmaskin funkar + att ett vanligt 60 gradersprogram tar 1 timme och en kvart + att torktumlaren stänger av sig själv när tvätten fortfarande är blöt = FRUSTRATION!! Hinner alltså bara köra två tvättar var tredje vecka, och så får vi alltid hänga upp sista tvätten inne i lägenheten.
 
Längtar tills vi får flytta ifrån det här stället! Även av andra anledningar.. Konfronterade en av snorungarna (tyvärr är hon dubbelt så stor som mig på bredden) som brukar hänga nere i trapphuset, då hon stod och rökte inomhus helt oförskräckt. Bad henne gå ut och röka eftersom det är förbjudet att röka inomhus. Tillbaka fick jag ett hånflin och ett "hoppsan". Stod kvar och upprepade min uppmaning, och frågade om hon kunde respektera detta, eftersom det finns många (inklusive mig) som mår dåligt av röken. Hon bara skrattade åt mig.. Jag gick och tryckte ned hissen och bad henne ännu en gång om att gå ut. "Nej" sa hon bara, och fortsatte skratta tills jag gav upp och gick in i hissen.
 
Sånt här gör mig så arg och ledsen på samma gång, förstår inte hur människor kan bete sig sådär! Och det är inte bara henne, det är många som röker här och de flesta röker inomhus - gång på gång. Så otroligt respektlöst! Att sedan hånflina och skratta åt det visar bara på total brist på empati. Just nu är jag alltså mest bara less på alltihopa. Är irriterad på skolan också, men det får jag ta i ett annat inlägg.. Usch vad tråkigt det blev nu, men ibland måste man bara få ur sig all frustration för att kunna gå vidare..
 
En glad bild på mig själv kanske kan pigga upp litegrann ;)

Kraven

Jag har druckit lite kaffe ikväll, för första gången på länge. Avsaknaden av sömn kom som ett brev på posten! Tänkte att det kunde vara lika så bra att skriva ned mina nattliga tankar, kanske jag kan lära mig något av detta iaf! Förresten så kan jag blogga via mobilen nu! :D

Det jag har funderat över är vilka krav jag egentligen ställer på mig själv. Jag blir i princip aldrig nöjd över min egna insats! Vare sig det gäller skolan, relationer, hundträning, egen träning, hushållet osv. Jag är bra på att strukturera upp och göra färdigt en sak i taget, men jag har väldigt svårt att verkligen känna mig klar med en uppgift, eftersom jag alltid strävar efter perfektion. Vilket ju är svårt att uppnå i alla situationer..

Ta en vanlig vardag som exempel. Jag går i skolan 8-16, ett heltidsjobb bara det. Före skolan, på lunchrasten och efter skolan går jag minst en halvtimmes promenad med hunden. När jag kommer in är jag väldigt trött efter en ansträngande dag där jag behövt koncentrera mig konstant, men känner ändå att jag måste börja diska, plocka undan, laga mat, planera handling, vattna blommorna, dra över golven med moppen, etc. etc.

Hela tiden gnager dock det dåliga samvetet över allt plugg som jag borde ägna mig åt. Sen ska jag umgås med T också när han är hemma. När T sedan börjar dra sig till sängs, kommer jag igång med pluggandet. Synd bara att klockan då har blivit mycket och jag också borde sova för att orka med nästa dag.

Tiden räcker liksom aldrig till för det jag egentligen hade tänkt göra, och jag förstår knappt själv varför jag har inställningen att det är på mitt ansvar alltihopa. Om jag vill ha hjälp måste jag be T; som är trött efter jobbet och vill sitta i soffan och se tv. Och det känns fel att tvinga honom. Problemet är bara att jag oftast är ännu tröttare än honom, och mitt skolarbete tar fler timmar än hans jobb..

Fast egentligen vet jag ju varför. Jag VILL göra allt själv bara för att det ska bli perfekt. Jag VILL ha maten på bordet när T kommer hem och att lägenheten ska vara städad. För det är först när allt är perfekt och jag har gjort allt på mitt sätt som jag verkligen kan slappna av! Jag pluggar till exempel mycket bättre när jag kan fokusera bara på den uppgiften. Men jag borde faktiskt lägga större ansvar på T, jag vet ju att han klarar det - om han bara får överkomma sin lathet..;)

Nej, nu har jag svamlat tillräckligt för denna natt, ska blunda och göra ett nytt försök att somna. Natti!

Ifall någon undrar..

..så är det såhär jag ser ut numera! ;)

Idag blir det lite shopping på förmiddagen - och som jag har längtat! Ny vikt = nya kläder, tycker att det är viktigt att fira sig själv lite när man varit duktig ;) Sen så var det länge sedan jag köpte några kläder till mig själv; två par jeans och träningskläderna är det som jag köpt i sommar. Innan dess minns jag inte ens när det var.. en endaste topp i våras och en t-shirt innan jul tror jag? Ja, lite och ingenting är det i alla fall! 
 
Eftermiddagen blir en repris från förra helgen, ska nämligen göra älskling sällskap på hans jobb och plugga. Bäst att ligga steget före, med tanke på att vi inte har någon inläsningstid till de feta tentorna som komma skall närmare jul. 
 
Ha en bra lördag alla fina!
 

Passande yrke

Jag gjorde för ett tag sedan ett personlighetstest på internet. Poängen var att se vilket yrke man skulle passa till, men jag gjorde det bara för skojs skull eftersom jag redan vet vad jag vill bli.. När jag fick svaret var det nästan kusligt hur väl beskrivningen passade in på mig - och jag är inte säker på att jag gillar den bilden av mig själv fullt ut! Men stämmer gör det..
 
Jag har närmare till att ta saker på allvar än att ta lätt på dem. Är jag allvarlig då? Gillar trygghet och att upprätthålla traditioner - jo, jag gillar inte alls förändringar, och anser att regler är till för att följas.. Arbetar hårt gör jag absolut, är dessutom väldigt organiserad; jag gillar att ha en plan att följa. Målinriktad är jag för jämnan! Och jo, jag lyckas faktiskt oftast med det jag har bestämt mig för ;) Nackdelen är ju att jag har svårt att leva i nuet och vara spontan, jag har alltid tankarna på det som ska hända framåt i tiden. Låter kanske inte så roligt, men jag är i alla fall väldigt lojal och pålitlig - en bra vän hursom ;)
 
Det bästa var ändå att min personlighet faktiskt också passar in på det yrke jag själv har valt (för jag antar att veterinär faller in under samma kategori som läkare). Annars kunde jag ha blivit företagsledare, eller kanske polis. Stålarbetare har jag dock väääldigt svårt att se mig själv som! :p
 

Höst i Uppsala

Har varit regnigt här varenda dag den senaste tiden. Idag på lunchen klarnade det dock upp och solen tittade fram, så jag tog med mig kameran ut och fotade lite höstiga träd när jag ändå skulle rasta hunden. Inget seriöst alls, men jag gjorde ett litet kollage så ni får se de vackra färgerna. Björkarna hemma i norr blir aldrig lika fina!
 
Sen att det regnar nu igen är en annan femma.. blir ingen spårning ikväll då kompisens hund är dålig - tråkigt men jag känner inte för att ge mig ut i regnet helt själv (T är kvar på jobbet och grejar med bilen ikväll). Vi ska ses nästa vecka istället iaf! Epoxy har fått busa med bästisen i eftermiddag så han är trött & nöjd ändå..
 

Biggest Loser sommaren 2012

Har inte riktigt skrivit om det här i bloggen då jag inte visste om det skulle bli på allvar, men i sommar har jag och T, då vi ändå varit ifrån varandra, tävlat om vem av oss som kunde gå ned mest i vikt (i procent). Och på allvar blev det! ;)

 

Orsaken är att vi båda hela tiden långsamt har gått upp i vikt under dehär 6,5 åren vi varit tillsammans (från alla myskvällar såklart). Märkte av det inte minst genom att jag inte längre kunde få på mig några av mina gamla jeans!! När vi har ätit nyttigare i perioder har det stannat av, men aldrig riktigt gått nedåt. Därför ville vi göra ett ordentligt försök att tappa de kilon vi gått upp sen vi blev tillsammans!

 

Jag har under sommaren dragit ned på kolhydraterna - ätit mest sallad och proteiner, och sen sprungit såklart.  Det funkade alldeles utmärkt! :) T levde på soppa och sallad, och var även han ute och sprang på kvällarna. Precis innan jag åkte upp för att börja jobba vägde jag in mig på 57,8 kilo. När jag kom tillbaka efter sommaren vägde jag 53,3 kilo. Minus 4,5 kg alltså! Tobias vägde in på 97,3 kilo och när jag kom tillbaka vägde han 87,6 kg. I viktprocent blir det nästan 8 % för min del och nästan 10 % för hans del. En knapp seger för älskling med andra ord!

 

Är dock väldigt stolt över mig själv också, för jag hade ju lite mindre att ta av om vi säger så ;) Vinsten blir en god middag som jag ska bjuda honom på nu på fredag kväll hade jag tänkt. Var det blir vet jag inte än, har några förslag.. Men gott ska det bli hoppas jag, det har vi förtjänat! ;)

 

Som ni kanske vet så fortsätter vi även nu att äta nyttigare, och vikten har hållit sig stabil även fast det inte har blivit mycket löpträning nu sedan jag kom ned. Var ett tag sen jag vägde mig, men imorse visade vågen på 52,3 kg så det var en glad överraskning! Nu väger jag faktiskt mindre än jag gjorde när jag gick gymnasiet.. Och jag lovar att det märks på kläderna, det som tidigare suttit tight känns nu rätt pösigt :p

 

Ät mer sallad och mindre kolhydrater och rör på er mer om ni vill gå ned i vikt, det funkar fint! ;)

 

Exempel på vad jag åt under sommaren: Sallad med ägg och tonfisk

Sovmorgon

Sååå härligt med sovmorgon idag! Känner att jag verkligen behöver lugnet som den här kursen skänker mig, idag har vi självstudier fram tills halv två i eftermiddag. Imorse vaknade jag när Tobias pussade mig hejdå innan han åkte på jobbet, men sen kunde jag ligga och halvsova till klockan åtta. Skönt!
 
Har ändå hunnit med att ta en lång frukost inklusive tekopp i soffan framför teven, samt varit ute på en nästan timmes lång cykeltur med Epoxy. En väldigt lerig, men oerhört lycklig hund blev resultatet ;)
 
Nu ska jag gå igenom en massa röntgenfall igen, känner mig väldigt smart som tog med min externa hårddisk till skolan igår och flyttade över hela det digitala studentarkivet. Så nu behöver jag inte ens åka på skolan för att plugga! Fantastiskt!!
 
Hann göra ett kollage också av mobilbilderna från imorse! ;)

Bilddiagnostik

Nu har jag påbörjat en ny kurs, Bilddiagnostik! Det innebär att vi ska lära oss tekniken för att röntga hästar och hundar, att skriva röntgensvar och att avläsa röntgenbilder korrekt.Tråkigt nog finns det bara plats för röntgenundervisning i vårt tighta schema på veterinärprogrammet, jag hade gärna velat lära mig mer om ultraljud! Men det måste man gå kurser i efter examen i så fall..
 
Det som är skönt med den här kursen är att vi får mycket tid för att själv sitta och titta i studentarkivet på olika fall. Plus att vi slutar i tid på eftermiddagarna (halv fyra-fyra ungefär). Härligt att veta när man kommer hem, så man kan planera in aktiviteter på kvällarna!
 
Idag har jag haft röntgenövning på hund på morgonen, en genomgång av bilderna med en veterinär, och sen fram till lunch skulle vi gå med och titta på de "riktiga" fallen. Hann dock bara se lite av en akutpatient som vi inte fick hjälpa till med, det var en katt med dyspné (svårt att andas) som skulle röntgas supersnabbt. Sen fanns det inga fler bokningar förrän kl 14, så vi satt oss en stund i studentarkivet istället.
 
Nu är jag hemma och har ätit lunch, ska kolla igenom ett par fall innan det är dags att cykla tillbaka till skolan för ett seminarium 14.30. Ikväll blir det tacosmys med gänget, ska bli så kul!! :D
 

Fikamys

Är väldigt nöjd med kvällens arbetsfördelning - jag kände mig för trött för att orka städa ordentligt, så älskling städade alla rum förutom köket. Det tog jag, samtidigt som jag pysslade på med lite husmorssysslor. Kokade buljong på matresterna för att frysa in och använda senare i matlagningen. Och så bakade jag morotskaka (utan socker och vetemjöl).
 
Blev hyfsat nöjd med kakan, men har många tankar om hur jag kan förbättra receptet.. Förstår inte varför alla mina kakor blir så mörka på ytan samtidigt som de inte vill bli färdiga inuti? Suck.. Tobias tyckte dock inte om den, "vanlig morotskaka är godare" sa han. Jo, det är ju klart att det är godare med en massa socker i, tyvärr.. Nåja, ska skriva ned receptet + mina idéer till nästa försök! Om jag får göra ett nytt fösök vill säga :p
 
Nu fortsätter fikamyset med morotskaka och te framför Ensam mamma söker! Tar paus från plugget ikväll :p
 

Ridtur & plugg

Ännu en helg har passerat, det går alldeles för fort!
 
Hela lördagen spenderade jag med älskling på hans jobb, och då menar jag hela! Vi åt frukost, rastade hunden och åkte dit vid tiotiden. T jobbade på med driftingbilen; satte i motorn han byggt och började med att koppla ihop alla rör, elkablar osv. Själv satt jag i deras fikarum och pluggade som en duktig veterinärstudent. Inte förrän halv tio på kvällen var vi hemma igen!
 
På söndagsmorgonen åkte vi ut till gården, tillsammans med L. Det var skönt väder ute, så jag & L begav oss ut på en lååång ridtur bland alla vackra höstfärgade träd. Jag fick rida ännu en ny häst, hon var trevlig och bra i trafiken, och hade dessutom en väldigt snabb trav ;) Verkar som att Jennifer har blivit pensionerad, känns lite tråkigt faktiskt!
 
På hemvägen lämnade jag av T på jobbet igen så han fick fortsätta med bilen, jag åkte hem och duschade, och somnade.. Fattar inte vad det är med mig, är konstant trött hela tiden! Så fort jag sätter mig ned går ögonen i kors och jag kan inte hålla mig vaken. Ändå kan jag somna tidigt på kvällen och sova hårt ända till morgonen.. och har svårt att vakna sen. Hmm..
 
Är lika trött idag, men jag har iaf fixat middagen som nu står i ugnen och luktar gott! Använder lergrytan som kära mor fyndade på loppis åt mig, i sommar gjorde jag själv ett loppisfynd i form av en kokbok med enbart recept för lergrytor. Så nu ska den nyttjas maximalt! Supersmidigt när maten gör färdigt sig själv, tycker jag ;)
 
Resten av den här veckans kvällar är redan fullbokade, ska bli roligt! Krävs nog aktiviteter för att jag ska hålla mig vaken :p
 
 

RSS 2.0