Rulla kor

Efter en lång dag på Idisslarmedicin (med två ko-rullningar) är det skönt att komma hem och få middagen serverad av fina pojkvännen! Händer inte alltför ofta, men han kan han med! ;)
 
 
Ja, det här med att rulla kor då. Det gör man som en del i behandlingen av en vänstersidig löpmagsförskjutning, dvs. när en av kons magar blir gasfylld (av en massa olika anledningar, oftast till följd av att kon har nedsatt aptit) och flyttar sig upp på kons vänstra sida. Förskjutningen leder till att kon mår sämre med tiden, äter dåligt och magrar av, blir uttorkad och kan få andra följdsjukdomar. När man lyssnar med stetoskop på kons vänstra sida och samtidigt "sprätter" med fingrarna mot huden, kan man höra pling - precis som ett kristallglas klingar!
 
Plingen uppkommer när gasklockor förflyttar sig i löpmagen. Man förmår kon att lägga sig ned på höger sida, med hjälp av rep runt kroppen, knyter ihop benen och rullar upp henne på rygg samtidigt som man masserar magen för att försöka få upp löpmagen på dess normala position, vilket är i området precis utanför revbensbågens slut. Om man hör tydliga pling på det rätta stället kan man sticka hål genom bukväggen och löpmagen, och släppa ned Grymer-Sterner suturer (trådar med en pinne fastknuten i ena änden) för att förankra löpmagen till bukväggen på dess normala position. Detta kallas att "pinna" kon. Det är nämligen väldigt vanligt (70 %) att löpmagen annars fyller på med gas igen och åker tillbaka om man bara rullar kon. Det låter brutalt, men kor är tåliga djur!
 
Idag fick vi rulla en av skolans kor på förmiddagen, som en övning - hon hade alltså inga plingljud. Av en slump kom det in en sjuk ko på eftermiddagen, med tydliga plingljud som vi alltså fick rulla "på riktigt". Perfekt tajming eller vad?! Löpmagen hamnade rätt direkt, men fortsatte plinga under de maximala 15 minuter som vi fick ha henne på rygg (för att minska risken för tryckskador). All gas ville alltså inte evakueras ur löpmagen trots att den låg rätt, men vi pinnade den ändå inte. Istället ska vi åtgärda förskjutningen imorgon genom att öppna upp kon med ett flanksnitt, leta åt löpmagen och evakuera all gas, och sedan sy fast löpmagen i bukväggen med vanliga suturer. Det häftiga med detta är att kon är helt vaken och står upp under ingreppet, men har fått lokalbedövning. Spännande dag imorgon alltså!
 
Avslutar med en bild på goda efterrätten älskling bjöd på ikväll - kladdkaka utan socker och mjöl, gott! 

Kommentarer
Postat av: mormor Ulla

Hejja Tobias.
Så gott det ser ut.

Svar: Gott var det också! :-)
ofiie.blogg.se

2012-10-23 @ 16:27:28
Postat av: Syrran

Oj lite häftigt är det ju :D du får då inte plinga mig iallafall haha. Man kommer inte att våga bråka med dig, som vet hur man sprätter upp o flyttar på organ;)

Svar: Att bli plingad gör inte så ont :-) Hm, skulle inte ge mig på att göra det själv bara för att jag har sett det göras :-P
ofiie.blogg.se

2012-10-26 @ 07:27:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0