Weekend

Internet ville tydligen inte vara med igårkväll, så jag fick skriva inlägget i Anteckningar..:p


Veckoslutet har varit bra, men fulltecknat.
Hemtentan tog mycket längre tid än vad jag hade räknat med, då jag ändå ville känna mig lite ledig blev rätt mycket skrivet på kvällarna efter att T gått isäng. Trots tröttheten var det värt att ha lite kul!


I torsdags var det fint väder ute, så det blev mycket tid på hundpromenader ute. På eftermiddagen hade jag och Epoxy en lekdejt med Lady och hennes husse (samt lillmatte). Kameran hängde såklart med, så här kommer äntligen bilder på Epoxys hundkärlek Lady!


På torsdagkvällen var det premiär för årets första buggträning. Åh, vad kul det var! Fast vi kände nog båda två att det var dags att höja sig ett snäpp, nu vill vi lära oss mer! En sån tur då att buggkursen börjar nästa söndag..;)

Även fredagen bjöd på riktigt fint väder, så vi tog oss en promenad med hundarna då med :) All övrig tid ägnades dock åt att skriva hemtenta - om operation av fiskar, om hur man ska inreda åt en kanin, om nedkylning av råttungar, om klogrodor, och så vidare. Väldigt intressant och annorlunda faktiskt! Åt tacos till middag (som vanligt på fredagar), och vid åtta satte jag mig med hemtentan fram tills klockan ett..

Lördagsmorgonen blev rätt tidig, Tobias åkte iväg på nåt motorsportevenemang och tog med sig hunden, så jag blev sittande med hemtentan igen. Vid lunchtid kom han dock tillbaka med skotern på släp, och hämtade mig för en tur ut till gården. Därute var det full aktivitet, då M slaktade sina egenuppfödda kycklingar som tyvärr vuxit upp till tuppar.

Jag hade med mig kameran och dokumenterade vissa detaljer. Blev fantastiska kort, men jag vet inte ifall jag törs visa dem, någon kanske tar illa upp av att se blod..? Själv föredrar jag hemslakt, den lilla stundens lidande är ingenting jämfört med vad konventionellt uppfödda slaktkycklingar får stå ut med..

Senare på eftermiddagen bestämde jag och S oss för att ta en liten ridtur.
Då jag inte ridit Jennifer på evigheter, visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Hon visade sig dock snabbt vara väääldigt pigg! Blev några skutt rakt upp i luften och ett en svårstoppad häst i halvsken innan jag lyckades få ner henne på jorden. Puh! Hon var otroligt spänd mestadels, och det visade sig när jag kom in med henne i stallet igen. Helt blöt i svett var hon! Jag ska se till att rida henne oftare nu framöver, så kanske hon får ur sig all uppsamlad energi. Kanske. :pEfter att vi hunnit hem, duschat och lyckats få i oss middag, blev det hemtenta igen. Satt till klockan ett (igen) innan den blev färdig. Men SÅ skönt när den var klar!! Värre var det på söndagmorgonen när klockan ringde tidigt, men det var bara att kliva upp och åka iväg på kyrkan. Efter gudstjänsten kom T och plockade upp mig för en sväng på stan, första gången sedan före jul. Affären jag hade siktat in mig på visade sig dock ha stängt på söndagar, så det var lite surt. Men jag repade mig snabbt och gick på Stadium istället för att använda mina julklappspengar till en ny skolryggsäck. Nöjd!!

Sedan åt vi mysig lunch på ett café
, det blev bakad potatis med skagenröra. Inte så nyttigt precis, men väldigt gott ;) Efter lunch och efterföljande kaffe, blev det även en sväng på min och T:s favoritaffär NY. Där hittar man alltid nånting snyggt och billigt! Jag begränsade mig till en tröja, trots rean, och det var en tröja som jag velat ha länge. Älskling hittade en superfin skjorta och en piketröja. Innan vi åkte hem köpte jag också en ny mascara då min gamla tagit slut. En bra runda med andra ord!

Resten av kvällen har ägnats åt matlagning, tevetittande och bildredigering. Skönt!


JAAA!!

Det var ett lyckat sammanträffande som inträffade häromdagen. Pratade med mormor över telefon när hon frågade hur det blir med buggen för oss i vår. Jag har skjutit det där beslutet framför mig, visste ju att anmälningarna måste komma in i januari, men har inte haft vare sig tid eller ork att ta tag i det. Har inte heller hunnit pratat med T om saken.

En liten stund efter att vi lagt på ringer Tobias. Han undrar om de öppna buggträningarna börjar i veckan, eftersom han är så danssugen. Jag chockas över detta faktum, att både mormor och T ringer till mig inom en timme och frågar om buggen!! Har de möjligtvis direktkontakt mellan deras undermedvetna - kanske pga deras gemensamma födelsedatum? Haha, nä såklart inte, men lite lustigt var det iaf!

Hursomhelst tog jag tillfället i akt och bestämde mig. Ovissheten låg i att jag kommer att missa två kurstillfällen, men då T lovade att åka dit själv (och sedan lära mig det jag missat i efterhand) så anmälde jag oss. Hann bli riktigt orolig också att vi var försent ute, då kursen börjar nästa söndag..

Men alldeles nyss fick vi besked att vi har blivit antagna!! Lycka!! Ser verkligen fram emot att lära mig ännu mer danssteg, att få svettas och jobba, och framför allt ha riktigt kul! :D


Nytt år, nya möjligheter

Tänkte ta chansen att få dela med mig lite av mina tankar inför detta nya år - jo jag vet att nästan hela januari har gått, men det är först nu jag har fått chansen att fundera lite :)

Jag tror att 2011 kommer att bli ett riktigt bra år! Innehållet kommer såklart mest att kretsa kring veterinärprogrammet - slutet på den prekliniska tiden och början på den kliniska.

Våren kommer jag som sagt att ägna åt skrivande av mitt kandidatarbete, vilket ska bli väldigt skönt. Att få lägga upp arbetet själv, att välja vad man vill ägna dagarna åt. Och att kunna läsa och skriva i lugn och ro, utan den pressen som blir innan en salstenta. Ska försöka hinna plugga anatomi också innan kursen i Klinisk anatomi börjar, vilket avslutar våren.

Det bästa är att vi har så pass lång tid som inte är schemalagd under våren att jag har möjlighet att spendera ett par veckor hemmavid, helst runt sportlovet då mina syskon är lediga. Vintersport, skoterkörning, och bara umgås med familjen. Myys!!

Sommaren hoppas jag blir en stor utmaning där jag förbereder mig inför min kliniska utbildning. Jag har nämligen blivit lovad jobb som djursjukvårdare! Det är såklart inte klart än, men jag hoppas verkligen att det blir så.. Det skulle vara en fantastisk möjlighet att få lära sig en massa, och dessutom få in en fot på en djurklinik. Frågan är bara boende och så, men det ska nog lösa sig!

Hösten kommer som sagt att innebära en början av tiden på kliniken. Mest förberedande kurser, men mer praktiskt än vad vi någonsin haft. Långa dagar, men roliga och intressanta. Det ser jag fram emot!

Till sist hoppas jag på att vår hund Epoxy ska bli bättre när det gäller hans allergi. Vi håller ju på med hyposensibilisering, som en slags allergivaccination, och det tar lång tid innan man vet om det fungerar. Innan året är slut borde vi ändå veta, förhoppningsvis blir resultatet bra!


Så här glad blir jag när jag tänker på året som kommer :)


Fascinerande

Vissa kvällar när jag har svårt att somna brukar jag slötitta på något lagom tråkigt program på sovrumsteven. Oftast hamnar jag på Kunskapskanalen. Perfekt sätt att fördriva tiden mellan vakenhet och sömn. Timern gör att jag kan somna mitt i allt - utan att teven står på under natten.

Ibland händer det dock att jag fastnar totalt i ett program, och tvingas ställa om timern gång på gång :) Häromdagen hände detta, då de visade 'Ett liv på Lagos soptipp'. Så här kan man läsa om programmet: 

Det som vid första anblicken ser ut som en laglös och farlig plats, är i själva verket ett välorganiserat samhälle. Olusosuns soptipp och har numer både skola, affärer, barer, resturanger, en moské, barberare och även en biograf. Den demokratiskt valde ordföranden hjälper till att reda ut konflikter och meningsskiljaktigheter.

Jag måste erkänna att det programmet öppnade mina ögon rejält. Det är svårt att förstå fattigdom när man inte har sett det på nära håll - trots att jag har varit i Sydafrika kan jag inte säga att jag gjorde det iaf. Nu har jag fått en inblick hur det kan se ut på en soptipp i Lagos, Nigeria. En stad med 16 miljoner invånare. 

Med så många människor på liten yta, är det svårt att få resurserna att räcka till. Det har de fattiga människorna löst genom att livnära sig på det andra har slängt - de lever hela sitt liv på soptippen! Jobbar, äter, sover, tvättar sig - ja allt. Och det är inte så flashigt som texten tycks påskina. "Moskén" är i själva verket några mattor mitt på soptippen. "Barberaren" är en kille med en nagelsax, och salongen är en stol. I "restaurangen" serveras koskinn friterat i olja. Ni förstår poängen.  

I programmet får man bland annat följa Joseph, som försöker tjäna pengar genom att samla ihop dyrbart skrot. Sedan bränner han plasten för att få fram metallen inuti, som han sedan säljer vidare. Pengarna går till hans familj, fru och två barn, som bor i ett rum precis bredvid soptippen. Alla deras ägodelar - kläder, lakan, leksaker osv. - har han hittat eller köpt från andra sopletare. Drömmen är att ordna ett stort kalas på lilla dotterns ettårsdag.Man får också se litegrann från en köttmarknad i staden. Korna säljs och slaktas på plats, sedan säljs organen ett efter ett. Även här tas allt om hand, inget får gå till spillo. Olika killar köper upp olika delar av djuren, för att sedan förädla vidare. Här kan man tjäna pengar på allt. Av maginnehåll gör man gödsel, av hovar gör man skor, av blod gör man kycklingfoder. Och så vidare.

Det som fascinerar mig är när Joseph förklarar varför han gillar att bo i Lagos. Han säger att människorna där är smarta - de är företagsamma och hittar alltid på nya sätt att klara sig. Samtidigt visar sopletarna stor respekt för varandra, var och en har rätt att tjäna sitt levebröd och man behöver aldrig vakta sina ägodelar.

Han får mig att tänka på hur korkade vi människor här egentligen är, som har så mycket och ändå aldrig är nöjda. Vad ger oss rätten egentligen att bara konsumera, och slänga en massa saker bara för att det inte passar oss just nu? Men för att vara lite positiv så känns det ändå som att många unga svenskar ha börjat tänka i samma banor, hoppas att vi i framtiden kommer vara mer rädda om våra resurser!

Om ni undrar hur det gick för Joseph så blev det ett stort kalas tillslut! Med en fin tårta, och musik från en bortslängd stereo som fungerade efter lite trix :) Om ni vill se programmet själva, klicka här.

Hundkärlek

Vet inte om jag har berättat om det, men Epoxy har fått en ny vän här i Uppsala. Lady heter hon och är en ung blandrastik i samma storlek som honom. Hon och hennes familj bor inte alls långt från oss. Vi kom precis in från en promenad tillsammans med dem!

Det bästa med Lady är att hon liknar Epoxy så mycket i sättet. Hon är faktiskt den första hund jag träffat som beter sig exakt som honom! Lady får också gå lös mycket, och hon är minst lika duktig på inkallning. Därför får de leka lösa tillsammans, utan problem.

När vi släpper dem från långt avstånd springer de så fort de kan - rakt in i varandra! De hoppar och brottas, låter högt, men går emellanåt lugnt och nosar på samma fläck. Gillar att äta äckliga saker gör de både två också (tyvärr). Samma skrot och korn kan man säga.

Idag när vi var ute och gick tillsammans så insåg jag att Epoxy verkligen gillar henne. Jag menar verkligen. Såklart har jag märkt tidigare hur han skiner upp när han får syn på henne. Men idag såg det verkligen ut som att han uppvaktade henne. Pussade henne på nosen och slickade henne i örat.

Tidigare när han träffat tikar har han mest velat jucka på dem. Med Lady är det på en helt annan nivå, han försöker aldrig ens jucka, eller knappt lukta henne i baken, trots att hon troligen ska löpa inom kort. Jag tror att han är kär, på hundars vis iaf! ;)

Sen en annan grej som är bra med Lady, är såklart hennes husse och matte. För dom är också supertrevliga, och jag är glad över att ha fått fler vänner här på området! Numera träffas vi någon gång i veckan, alltså planerade lekdejter, och det gillar både hundar och hundägare :)


Tänk dig en flat och en blandis istället - äkta bild på Lady kommer senare..

Nattsudd

Kom just hem från en riktigt rolig kväll med gänget, var så länge sedan jag bowlade att jag hade glömt hur kul det var! Sen att det kanske inte gick så bra som jag hade velat är en annan sak, sällskapet gjorde kvällen ;)

Hade aldrig varit på detta stället förut, påminde mig om discobowlingen som de brukade ordna hemma när jag gick högstadiet. Massa discoljus och pumpande musik, känns faktiskt ganska passande när man bowlar. Lite stämning sådär :)


Bild från bowlaget.se

Eftersom jag hällde i mig en massa cola, både före och under bowlingen känner jag mig inte det minsta trött just nu. Adrenalinet sitter väl i lite också skulle jag tro. Men imorrn ska jag upp i tid, så ska nog isäng snart ändå :p Dock blir det nog att se gudstjänsten över internet imorrn mellan tvättarna, älskling har haft världens huvudvärk idag (kan det smitta månntro?) så han ska få sovmorgon..

Idag har jag känt mig som en husmor, har stått i köket nästan dagen. Eller ja, försökte göra en del framför tv:n också, var så spännande med alla svenska framgångar i skidspåren! Blev iaf en riktigt god middag med porterstek och hasselbackspotatis. Morotskakan blev okej, men det är så synd att det aldrig blir lika gott när man gör en nyttigare variant :/

Blev alldeles för lite läsning idag bara, måste försöka klämma in det imorgon.. Snart tenta som sagt!Underbara fredag

Åh, vad härligt det är att ha helg! En helg där jag dessutom är ganska så fri att göra vad jag vill, det kommer såklart att bli plugg, men på mina egna villkor..

Kursen i Försöksdjursvetenskap börjar närma sig sitt slut redan. Känns lite trist faktiskt att den är så kort, för denna vecka har varit oerhört intressant och fått mig att omvärdera mycket av det jag tänkte innan. Det är ärligt talat inte många kurser som ger oss chansen att tänka så mycket själva, i vanliga fall ägnar vi oss mest åt korvstoppning. Så detta var mer än välkommet!

Helgen kommer att bestå i, som brukligt denna årstid, en massa skidor på tv :) T ska spendera all ledig tid i garaget, då han måste flytta bilen därifrån så fort som möjligt. Därför passar jag på att ha tv:n på i bakgrunden medan jag läser. Boken Försöksdjursvetenskap visade sig vara väldigt intressant, så jag ska försöka hinna läsa så mycket som möjligt i helgen, då tentan är på onsdag.


Imorrnkväll ska vi dock vara lite sociala. Vi ska åka iväg och bowla med hela gänget som vi lärt känna genom älsklings arbetskompis T. Det ska bli kul! Har dock inte bowlat på några år, så risken är ju att hamna på en jumboplats :p

På söndag har vi tvättid, får se ifall T har tid att fixa det så jag kan åka på kyrkan. Annars blir jag nog vackert kvar i tvättstugan :(

Ikväll har vi hunnit storhandla, insåg att jag var tvungen att tömma frysen illa kvickt innan T:s föräldrar kommer med (förhoppningsvis) fisk och älgkött.. Plus bär och sånt som jag lämnade hemma i sommar. Hursomhelst ska jag därför laga en massa lyxig mat nu i veckan, och då måste man ju ha lite goda tillbehör :) Porterstek blir det bland annat!

Näe, nu ska jag gå och fixa i ordning lite efterrätt - nyttig sådan såklart (jordgubbs"glass", dvs. man mixar frusna bär med yoghurt och lite honung). Istället för semlorna som älskling egentligen ville ha. Tur att jag finns ;)Råttor eller möss?

Idag har jag fått svaret på den frågan iaf - vilka är bäst, råttor eller möss?

Efter att den ena efter andra i min grupp blev bitna och bomaterialet i mössens bur färgades blodrött, blev jag väldigt nervös, och övertygad om att möss inte är min grej. Råttorna däremot var huur söta som helst, supermysiga och trevliga. Väldigt nyfikna och gillade att bli hållna. Deras lilla nos och vibrerande morrhår fick mig på fall. Råttor går helt klart först!


Nåja, jag lyckades iaf undvika att bli biten
, så dagen var nog ändå lyckad. Veckan har bestått i diverse övningar på döda och levande djur. Igår obducerade jag en jättefet kaninhona. Hum, hum. Och jag har lärt mig en massa om kaninsjukdomar, så att jag nog skulle kunna lista ut vad mina kaniner har dött av. Tror faktiskt att jag kan bli en bra smådjursveterinär nån gång! :)

Vad som händer annars är att jag har börjat leta vetenskapliga artiklar till mitt kandidatarbete. Jag ser fram emot att få sätta igång. Ganska snart blir det också så, redan nu på onsdag får vi ut hemtentan till denna kurs, så när den är skriven och klar börjar kandidatarbetet!!

Ikväll har jag varit ensam igen, är ganska van med det faktiskt. T var kvar på jobbet och grejade med skotern fram tills före nio. Det kan hända att han säljer den snart. Lite tråkigt, men jag hoppas att han köper en ny som är minst lika bra som den gamla!Äntligen!

Jag har längtat efter att få uppdatera bloggen, för det betyder också att min tillvaro är någorlunda lugn och behaglig. Har varit mycket utan min dator nu på senaste tiden då T behöver den i garaget för att styra insprutningen mm till bilen, så förutom tentaplugg har jag det att skylla på. 

På tal om isbilen så har älskling lyckats få igång den nu! Jag är mäkta stolt över honom, förstår inte riktigt hur han gör, men han har iaf byggt ihop motorn alldeles själv och klarat det galant! Blir riktigt kul att få provköra den framöver (om jag törs, han är väldigt rädd om den..).

Så, vad har nu hänt sedan sist? Jo, jag har haft ett härligt jullov hemmavid. Det blev mycket bilkörning eftersom vi spenderade i princip varannan dag hos mina, respektive T:s föräldrar och släktingar. Men det var riktigt mysigt! Julafton tillexempel var vi hos mormor på förmiddagen, sen åkte T hem till sin familj, och på kvällen åkte jag till dem. 

Jag och mina syskon på julafton

<-God efterrätt  Jag & lillkusin-> 
Kusin, jag och syster


Det var dock väldigt kallt ute, så det blev mest inneaktiviteter. Mycket bluray-film framför pappas nya fina tv, vuxenlekar, och en massa god mat såklart! Lite skoterkörning blev det ändå :) Begravning av T:s morfar var väl mindre roligt, men det var ett fint avsked iaf.

På nyårsafton åkte vi ned till Umeå för att fira nyår tillsammans med veterinärklasskompisarna. På dagen åkte vi skridskor, det var riktigt kul, sen på kvällen åt vi massor av gott innan det var dags att bege sig till ett utsiktstorn för att se alla fyrverkerier. Det var en riktigt fin kväll!

Vid halv tre bestämde vi oss för att köra hem igen för att hinna vara hemma lite längre innan det var dags att åka tillbaka till Uppsala. Det var riktigt jobbigt att köra då det snöade ordentligt och inga plogbilar var ute, men åh så skönt det var att lägga sig i sängen och vakna där hemma på morgonen! På söndagen åkte vi nämligen tillbaka till Uppsala igen..

Efter det har livet bara bestått i att tentaplugga (ja okej då, har sett massor med skidor på tv också). Livsmedelssäkerhet var namnet på kursen, som vi avslutade i fredags. Hoppas, hoppas att jag klarade den!

Nu har den nya kursen i Försöksdjursvetenskap börjat, redan första dagen satt jag på Asis och injicerade döda råttor och möss. Kul att få göra nånting praktiskt för ovanlighetens skull! Om två veckor ska vi börja skriva vårt kandidatexamensarbete, och jag fick mitt förstahandsval som tur var. Nu ska här skrivas!


RSS 2.0