Hemma :D

Jorå Dess, precis som du gissade så har jag inte skrivit på några dagar eftersom jag har packat & städat ena dagen, kört bil den andra och så idag myser jag äntligen hemma hos familjen :)

Hitresan gick bara fint för min del, jag & mitt trevliga sällskap pratade konstant hela vägen, så tiden bara flög iväg :) För älskling, som körde BMW:n, gick det lite sämre. Det började i Uppsala efter att han tankat den full - det bara forsade ut bensin, säkert 10-15 liter. Som tur var slutade det iaf. Men det var också pyspunka på två däck så han fick stanna ungefär var tionde mil och pumpa i mer luft :p

Vi kom iaf fram till slut, till T:s föräldrar och åt stark-pizza. Träffade hans farmor och farfar och deras lille jämthundsvalp. Tuff som rackarn redan nu, då han både bjäfsade och nafsade mot den mycket större flatten. Såg lite kul ut nör Epoxy försökte få honom att dra dragkamp, men när valpen väl tordes bita fast så ruskade Epoxy så kraftigt med huvudet att valpen blev rädd och gömde sig under soffan :p Men han var snabbt framme igen och försökte en gång till :)


Ett syskon till valpen vi träffade (jag vill ha min kamera NU)

Sen åkte vi ned till byn och mina föräldrar. Åt pepparkakor och ädelost medan vi såg Stardust på tv, men vi fick ge upp mitt i och gå isäng då både jag & T var jättetrötta.

Älskling har såklart spenderat denna söndag jobbandes med Bmw:n tillsammans med pappa. Hann dra några varv isbanan också ;) Själv har jag bakat julgodis. Lillebror har fixat Spotify åt mig så det blir en massa musik också. Skönt att ha med sig datorn hit!

Ikväll har vi varit på musikcafé på Fillan. Härligt att träffa hela tjocka släkten ;) Tillochmed moster, farbror och kusinerna kom dit, direkt från Uppsala. Även mormor & R var där. Imorrn ska jag gå en sväng till dem och hälsa på. Antingen före eller efter jag har hälsat på allra bästa vännen - oj vad jag har saknat dig! Ska bli spännande att se ifall vovvarna vill leka med varandra..:)Sjuk hundavel

Jag började svara på en kommentar från kära mormor, men insåg att det skulle bli så långt att jag lika gärna kunde svara i ett inlägg :)

Detta är en del av hennes kommentar:

Ja,du vilken tur att ni tog försäkringen. Måste ju tycka att ni haft max otur med Epoxys hälsa. Har du nån aning om han kan räknas till normalfall? Börjar förstå att hundar fungerar i stort som vi människor. Det var väl så förr att om en hund blev sjuk så behöll man den inte.

Jag tyckte också förut att vi har haft maximal otur. Min pågående utbildning ger mig dock en helt annan syn på saken. Precis som mormor säger så drabbas hundar i hög grad av många "människosjukdomar", om än med vissa skillnader. Organens funktion är ju ändå till stor del det samma hos både djur och människor.

När det gäller allergi så blev jag mycket förvånad när jag läste i Immunologiboken om just Atopisk dermatit (som Epoxy diagnosticerats till). Enligt författaren drabbas upp till 15 % av alla hundar av denna sjukdom. Jag låter det vara osagt var statistiken kommer från, antagligen USA. Hursomhelst betyder det att nästan var sjunde hund kan ha denna typ av allergi! Det är enormt mycket vanligare än vad jag hade kunnat föreställa mig.

Så vad beror nu detta på. Jag tror att kloka mormor har en stor poäng där, när hon säger att man förr gjorde sig av med sjuka hundar. Hårt men effektfullt - på så sätt lät man inte hundarna föra vidare några sjukdomar. Numera behandlar man, hunden blir "frisk" och man kanske till och med avlar på hunden. Detta gäller i hög grad allergi.

När Epoxy får kortison försvinner hans symptom inom kort tid. Så gäller även för andra hundar med allergi. Problemet är bara att kortison endast döljer sjukdomen, den botar inte de underliggande orsakerna. Epoxy har fortfarande kvar sina hudförändringar även om klådan försvunnit.

Dessutom har allmänbehandling med kortison en rad vanliga men otrevliga biverkningarpolydipsi och polyuri (dricker mycket och kissar mycket), magsår, pankreatit (bukspottkörtelinflammation), muskelatrofi (förtvining av muskulaturen), alopeci (håravfall), Cushings sjukdom, diabetes mellitus, och till sist ett allmänt nedtryckt immunförsvar och försämrad sårläkning.

Detta hindrar dock inte många hundägare att avla på sina nu "friska" hundar, vilket ger nya valpar med risk att också utveckla allergi, då det finns en ärftlig predisponering för sjukdomen. Scenariot gäller självklart inte bara för allergier, utan för en lång rad andra sjukdomar (tro mig, det finns massor..)

Sjukdomarna nedärvs i princip alltid recessivt, vilket innebär att det krävs att båda föräldrarna bär på den sjukdomsframkallande genen för att sjukdomen i fråga skall uppstå. Desto mindre avelsbas och ju närmare besläktade hundar - desto högre är risken att att både tiken och hanen bär på genen. Alltså, när man selekterar fram "finare" hundar genom att bara använda sig av ett fåtal avelsdjur, selekterar man samtidigt fram sjukdomen.


Finns det inget sätt att stoppa detta då, frågar ni? Jo, en del ärftliga sjukdomar så som höftdysplasi och ögonsjukdomen PRA, måste man testa sina avelsdjur för. Testresultaten är offentliga. Detta gäller dock endast en liten del av alla sjukdomar som finns bland våra hundar. Sverige har i alla fall kommit längre än exempelvis USA.

Där är alla testresultat hemliga, och man får enbart en rekommendation att inte avla, eller till och med en rekommendation att bara para sin positiva hanhund med tikar som inte bär på genen. Detta har lett till att vissa (egentligen mycket ovanliga) sjukdomar har selekterats fram i vissa raser, och så många som 10 % av hundarna kan vara bärare. Helt sjukt tycker jag - ursäkta ordvitsen.

Beviset för den inskränkta hundaveln kom när forskare undersökte hundars genom. Det visade sig att vissa raser rent av kan räknas som utrotningshotade, då det teoretiskt sett bara finns 50 avgränsade individer - trots att antalet hundar i rasen i praktiken överstiger tiotusentalet (detta gäller bl.a. mops). Denna information kommer från den mycket skrämmande dokumentären som visades i Dokument Utifrån på SVT i våras: Ett renrasigt helvete. Om ni kommer över den filmen - se den!

 

 

Så, till sist vill jag bara säga att jag är glad över att djuren har fått större värde i vårt samhälle, de förtjänar alltid en andra chans enligt mig. Det är dock vårt ansvar att se till att man inte blundar för de sjukdomar som finns bland våra husdjur, utan istället se till att minska deras frekvens genom en sund hundavel. Som inte bara ser till utseende utan också till hundarnas hälsa.

Jag lovar i alla fall att göra mitt bästa i framtiden som veterinär, för att stötta hundägare i att faktiskt få en diagnos på deras djur, och inte bara medicinera bort symptomen. Fram för en avel som skapar friska hundar istället för närbesläktade, sjukliga och överdrivna stackare (bilderna kommer från Dokument Utifråns hemsida).

Så kom vintern

Det tog lång tid, men när väl snön kom så kom den med besked! Eller kommer kanske jag ska säga, för det snöar fortfarande ute. Är väl en 15-20 centimeter ute nu, fast de lär nog sjunka ihop när det blir mildare..Epoxy blev fantastiskt glad när han kom ut imorse. Han bara sprang runt, åt snö och såg allmänt lycklig ut. Det gjorde nog jag med iofs. Sen blev han ännu gladare när en hundkompis kom springande. De busade runt i snön hur länge som helst. Ingen matte eller husse syntes dock till. Försökte få med mig de två galna hundarna för att leta efter den irländska setterns familj, vilket inte var det lättaste.

Till slut kom hon springande i snön, hans matte. Skämdes oerhört när hon såg att jag var där. Jag har nämligen fångat in denna hund en gång tidigare i höst. Men jag menade på att för min del var det bara bra, jag slapp pulsa runt på de oplogade vägarna för att rasta min hund - nu blev han trött av att leka istället. Settern hade dock inte på sig sitt halsband med telefonnummer på som sist, så jag föreslog att hon alltid skulle ha på honom det i fortsättningen :p

Dagens goda nyhet (förutom snön då) är att jag nyss fick ett samtal från vårt försäkringsbolag. Handläggaren var nämligen i färd med att betala ut ersättning för alla veterinärbesök som gjorts i samband med Epoxys allergi! Jippi! Innan jul och allt, det är helt perfekt :D

Ett tips dock till alla i färd med att köpa hund - självklart ska ni försäkra era djur, och se dessutom till att ta den högsta nivån! Vi tog den lägre nivån och det ångrar jag djupt idag. För bara 500 kronor extra om året hade vi fått dubbelt upp i maxersättning samt ersättning för läkemedel och rehabilitering. Med en allergisk hund blir det mycket medicin så vi hade helt klart tjänat på det. Sen hade vi med den försäkringen fått ersättning för en allergivaccinering, vilket vi inte kommer att få nu. Det känns väldigt tungt måste jag säga..  

Hursomhelst är jag väldigt glad att vi får några pengar överhuvudtaget!

Kvällen blir ensam som vanligt. Börjar vänja mig vid att T jobbar över varenda dag. Igår kom han hem vid halvnio. Nåja, ju mer han jobbar in desto mindre behöver han lägga sig minus på komptiden. Och snart får vi båda över tre veckors lov/semester!

Bara två skoldagar kvar nu..

Luciadagen

Flög upp ur sängen imorse när jag vaknade och sprang ut till tv:n för att se luciafirandet. Visade sig dock att jag var alldeles för sent ute, det slutade klockan åtta och jag vaknade innan tio. Brukar aldrig behöva ställa någon klocka då både jag och älskling är tillräckligt morgonpigga för att vakna tidigt ändå.

Att jag ändå inte vaknade imorse kan bero på att jag vaknade mitt i natten av att jag var jättetörstig, gick upp och hämtade vatten även till T som också var törstig. Sen kunde jag inte somna om. Var klarvaken - ännu ett bevis på att jag är pigg när man inte borde vara det och tvärtom. Så jag tog fram föreläsninganteckningarna och låg och läste över en timme. Tills klockan var halvfem, då kunde jag somna om.

Att jag/vi var så törstiga inatt berodde i sin tur antagligen på att vi kom hem från T:s jobb igår vid nio på kvällen och satte i oss varsin pizza. Det var gott, men min kropp verkade inte helt nöjd med dagens underliga intag av mat.Annars så vet jag inte riktigt vad jag ska göra idag. Borde väl läsa boken, men gårdagens maratonläsning gör att det känns riktigt jobbigt att börja. Pojkarna har åkt iväg på jobbet igen för att göra klart det som inte blev färdigt med bilen igår.

Det jag vet att jag ska göra idag är att tvätta kläder och gå en sväng på centrum för att hämta ut älsklings julklapp. Det blev något helt annat än vad jag planerat så nu är jag jättenervös över om han kommer bli glad eller inte. Skönt iaf att det är sista klappen. Alla andra är inslagna och allt :)

Sen såg jag att det går en repris på luciatåget klockan 18 ikväll, så det tänker jag inte missa! Fast jag har faktiskt sett ett luciatåg redan, i fredags på skolan. Varje år så lussar nämligen treorna för årskurs 1 och 2. Det är inte ett vanligt luciatåg såklart, utan lite anpassat till veterinärer.

Det fanns till exempel en julgris med som inte ville bli huvudrätt på julbordet, utan hellre blev en lussegris. De sjöng om trikiner och andra parasiter. Om att vi skulle ha så kul på patologin, för nästa år kommer farmakologin. Det var till och med en pingvin med i tåget! Kan gissa var den kommer från.. :p

Nu är maskinerna klara!

 


Stuck

Har spenderat hela dagen på T:s jobb. Tyckte det var perfekt att sitta här och plugga, men man orkar faktiskt inte läsa hur länge som helst. Inte en tjock patologibok på engelska i varje fall.

Det går visst inte så bra för älskling att byta kemrem på BMW:n. Första gången han gör det så det är väl inte så konstigt iofs, men han sa fyra timmar. Nu har det gått åtta! Han hittade visst lite andra fel också som han skulle åtgärda när ändå allt är bortskruvat.

Blev lite uppgiven när det gällde läsandet. Räknade ut att min lästakt innebär att jag måste läsa tre timmar per dag i 15 dagar om jag ska hinna läsa den där boken. Då har jag inte räknat med att faktiskt plugga in det vi ska kunna till tentan. Suck. Inte blir man ledig..

Det ska hursomhelst bli så skönt att komma hem. Pratade med lillebror en bra stund, han berättade att han lagt in sill och att mamma och lillasyster bakar julkakor. Ja, även min favorit, snickerskaka :) Mys!

Nej, jag hoppas verkligen att han är färdig snart med bilen, jag börjar vara hungrig. Har nämligen levt på frukt, lite tårta och sånt som kommer ur kaffeautomaten idag. Inte direkt nyttigt, jag vet. Men vad gör man. Vill inte lämna stackars älskling själv heller..

Bara fyra skoldagar kvar nu!

Dagtrött

Jag har hört talas om kvällströtta (exempelvis T) och morgontrötta (som mina småsyskon) personer, men själv skulle jag vilja kalla mig dagtrött!

Nu när vi på grund av den supersnabba föreläsaren slutar innan lunch varje dag, har jag verkligen märkt av detta fenomen. När jag är i skolan tvingas jag ju ändå att hålla mig vaken. Men när jag är hemma, ja då går det sämre. Har till slut fått ge upp tanken på att plugga under eftermiddagen, för jag somnar på en gång. Igår till exempel, när jag försökte läsa i boken, lyckades jag sova bort en och en halv timme..När klockan närmar sig åtta på kvällen däremot, då är jag som mest taggad på att plugga. Bekymret är ju bara att jag inte kan hålla på hur länge som helst. Vid tio tjatar älskling på att jag ska komma och lägga mig, kvällstrött som han är. Ofta gör jag som han säger, men tar med mig böcker & papper i sängen.

Där kan jag läsa halva natten ifall jag skulle vilja. Att jag inte somnar DÅ är en gåta! Men man måste ju tvinga sig själv att sluta, om man vill ta sig upp på morgonen efter vill säga.. Har alltid haft svårt att somna på kvällarna, men såhär trött kan jag inte minnas att jag har varit. Kanske är tecken på min skoltrötthet.

Fick precis höra att jag inte får jobba något hemma på jul. Först blev jag jättebesviken - behöver verkligen pengarna. Sedan insåg jag att det nog var till det bästa ändå. Behöver faktiskt vila upp mig! Särskilt med tanke på att jag har två tentor precis efter jul. Så nu är jag glad ändå :) Och en värdslig sak som pengar är faktiskt inte lika mycket värt som att få spendera tid med sin familj!


Utsikten från mitt rum hemma hos föräldrarna. Julen -08

Ikväll blir jag själv. T ringde för ett tag sen och berättade att de skulle på julbord ikväll med jobbet, han och lillebror. Problemet var bara att vi har slut på mat härhemma (idag är det två veckor sen vi storhandlade), men det skulle älskling fixa genom att hämta upp sushi åt mig på hemvägen.

Tänka sig, när vi var ute och åt förra helgen hade jag tänkt äta så mycket sushi att jag inte skulle vilja äta det på länge. Mycket blev det också, minst 15 bitar. Men inte hjälpte det, jag är fortfarande SÅÅ sugen ;) Så det ska bli gott! Och så får jag lugn och ro ikväll när jag ska ta tag i pluggandet. Blir helt perfekt ;D


Har inte tid!

Jag vet, dålig uppdatering den senaste tiden. Det beror helt enkelt på att jag har fullt upp från morgon till kväll! Dessutom skrev jag detta inlägg igår men det kom inte upp av någon anledning..

Helgen spenderades i massor av affärer, då vi skulle handla färdigt alla julklappar. Det gick faktiskt över förväntan, och nu kan jag stryka det momentet från min lista. Väldigt tillfredsställande måste jag säga! Nu måste jag bara slå in alla klappar också..I söndags hann vi också med att städa och julpynta lägenheten. Så mysigt! Man behöver lite julstämning, med tanke på hur grönt det fortfarande är här. Än har jag inte sett det snöa på riktigt.. Skönt att veta att det är vitt därhemma iaf, att vi får en vit jul hur som helst :)

På kvällen fick vi ännu mer stämning då vi blev bjudna på kyrkans julkonsert. Moster & farbror hade reserverade platser så att det räckte åt oss också så det var superbra, vi satt på andra raden. Konserten var fantastiskt bra, men tyvärr såg den exakt likadan ut som förra året, det var en liten besvikelse. Var bättre när man inte redan visste allt som skulle hända :p Kul att vännen A var där iaf (för första gången), hon tyckte det var jättebra! :)

I skolan går det väldigt tungt just nu. Vi har gjort så många tentor att luften har gått ur mig. Att sätta sig och försöka läsa i den 1413 sidor långa Patologiboken känns som ett oöverstigligt hinder. Motivationen tryter när det bara är 10 dagar kvar innan lovet. Men samtidigt vet jag ju att desto mer jag pluggar nu, desto mindre behöver jag läsa på jullovet.


Förra jullovet, vintriga promenader med bästis


Längtar att komma hem till mamma som får förhöra mig och tvinga mig att plugga. Självdiciplin är såå jobbigt :p Dessutom är hon bra på att motivera/muta mig till att läsa. Om jag läser en timme kan jag få min favoritkaka till exempel. Försöker lära T att applicera dessa metoder även härhemma, men han är alldeles för snäll för det. Han är mer den som säger: nu har du varit duktig, kom och ta det lugnt ett tag. Det funkar inte för mig :p

Nu håller jag på att göra paj, med tomat och pesto. Det blir jättegott! Sen blir det väl att sätta sig med tjocka boken och läsa resten av kvällen, fram tills Desperate såklart. Lite julklappsinslagning under programmet gissar jag också att det blir. :)Supersnabb

Vi har bara en föreläsare under denna delkurs, allmän sjukdomslära. Han var tvungen att åka till Barcelona i två dagar så föreläsningarna blev flyttade till idag. Vi skulle gå från 9-16. Tio i elva säger han: nu tar vi helg!

För trött för att orka mer. Eller bara supersnabb. Eller så beror det på att alla tidigare årskurser har åkt till Finland den här veckan och även om vi inte får åka så har han ändå fyllt ut schemat. Konstigt är det iaf, man hade ju hellre fått en långsammare genomgång så att man hinner anteckna allt och förstå. Istället för som nu bara hinna skriva halvfärdiga meningar och knappt hinner lyssna på vad han har sagt.Nåja, fördelen är väl att jag är hemma tidigt, T slipper åka hem på lunchen till hunden, och jag kan ägna mig åt att skriva på texten till vårt grupparbete (den där postern).

Igårkväll var vi som sagt ute och åt. Jag & älskling, lillebror, och mellanbror med tjej. Åh vad gott det var, och mycket trevligt sällskap! Sen att två killar från min hemby åt samtidigt på samma restaurang var ju lite lustigt :) Åt minst 15 bitar sushi, plus en massa annat också. Friterad banan med glass på slutet var såå gott :)

Efter maten när magen stod i fyra hörn åkte vi till T:s jobb för att byta däck på brorsans bil. Passade på att skriva ut lite fina histologibilder också, bra att kunna plugga utan mikroskop!

Ikväll ska jag över till K och äta tacos med tjejerna. Vi ska se Twilight också, igen för min del men första gången för andra ;) Det blir skoj!


Jag med mina tjejer ;)Bildbevis

Jo nog fastnade jag på film alltid! Tv4:s lokalnyheter igårmorse. Flera i klassen hade sett mig dessutom :p En kursare undrade varför jag aldrig berättat att jag var hockeyfantast. Antar att det är för att man inte vill tråka ut folk som INTE gillar hockey med matchresultat och så vidare.

Nu blev det dock en massa prat om hockey ;) Det visade sig att en kursares föräldrar också höll på MoDo. Fast just nu är det mest Almtuna måste jag erkänna, det ÄR roligare när man känner någon i laget. Och lite fribiljetter då och då är bra för studentbörsen :p


Såhär ser jag alltså ut när jag pratar och ler på samma gång :p

Igår var vi som sagt på stan, jag & tjejerna. Var inte så lätt som jag trodde att handla julklappar men det blev en iaf.. Sen måste jag be T att skjutsa ut mig på lite andra affärer för att hitta resten. Bara två skolveckor kvar nu!


På kvällen åkte vi ut på gården, men inte bara T & L den här gången. Även K var med. Hon frågade nämligen i tisdags ifall det inte fanns fler hästar därute som behövde ridas. Genom djungeltelegrafen gick meddelandet blixtsnabbt, och kom det sig att hon redan nästa dag fick komma med :)


Världen visade sig vara allt bra liten när hästen hon skulle rida var en halvsyster till hennes förra häst! Tyvärr var utrustningen på flykt för kvällen så det blev ingen ridning för hennes del, men däremot fick hon agera ridlärare åt oss. Tänk, vilka framsteg vi har gjort innan - hur ska det se ut nu från vecka till vecka när vi har en sån duktig instruktör?! ;) Och jag kan lova att det värmde mitt hjärta när hon hon sa fina ord om Jennifer.. Nästa onsdag får vi se K rida! :)

Nu ska vi strax iväg och äta middag ute. Mm, sushi.. Som jag har längtat! :)


Leva livet

Har inte suttit vid datorn på vääldigt länge (förra inlägget hade jag faktiskt skrivit i förväg :p)

Därför har det inte blivit några nyheter om vad som händer just nu. Skyller på att jag lever livet utanför dataskärmen numera, haha! Okej då, har väl pluggat en massa också..I fredags var det ju den efterlängtade Återbjudningen som ettorna ordnat för oss. Blev imponerad över hur fint de hade pyntat, djungelinspirerat såklart. Om någon inte har fattat det än så var jag en färgglad papegoja :) God mat var det också. Sen sjöng amöborna en vacker sång för oss med hög fjäskfaktor, det gillas! Det bästa var ändå när treorna kom in, iklädda sitt mottema. Kan ni gissa vad de föreställde? ;)

 

Hade en fantastiskt rolig kväll, stämningen var på topp som vanligt :D

Resten av helgen var desto lugnare. Gick en långpromenad på lördagmorgon och såg sen Harry Potter. Även om jag läst boken tyckte jag att den slutade lite väl hastigt.. Efter det var de tentaplugg som gällde för min del. Fram tills söndagkväll då jag tog en paus och följde med pojkarna på Gränby centrum. Hittade en jättesöt tunika som jag ska ha på julafton!

Igår var det tenta som sagt. Det gick faktiskt bra! :) Röjde lite härhemma efteråt (blir lite dåligt med städning i tentatider), sen åkte jag ut på stan med K, där vi träffade resten av tjejerna. Vi firade bortgjord tenta med bio, så mysigt! Filmen var dock lite läskigare, det blev Flickan som lekte med elden. Ingen av oss hade nämligen sett den. Trots att tredje filmen också gick :p

Efteråt gick vi hem till A tills älskling hade grejat färdigt med bilen. Han & lillebror hade stannat kvar efter jobbet. Så när vi kom hem vid halvtio fick jag laga mat. Det blev min favoriträtt - stuvade makaroner med köttbullar. Så sent har vi aldrig ätit middag!

Idag började nya delkursen - Patologi. Spännande! Vi pratade om hur celler skadas. När jag kom hem satte jag mig med en hög med papper från höstens tidigare kurser, sisådär 30 cm hög.. Slog hål och satte in i en pärm. Allt rymdes inte dessvärre, så nu måste jag köpa fler om jag ska få ordning :pEfter mat åkte vi på ishallen. Mellanbror hade fixat fribiljetter till kvällens match mot Växsjö som ligger tvåa i serien. Som brukligt när det är hemmamatch så vann Almtuna. Med 4-0 tillochmed, så det var kul att se! Värre var väl att jag hamnade i en intervju för Tv4:s lokalnyheter. Får väl se imorrnbitti om jag fastnade på film, haha :p

Imorrn är vi lediga, direkt på morgonen ska jag & L äta frukost på H&M, var något erbjudande hon hade fått. Sen blir de julklappshandel. På kvällen ska vi ut på gården igen och rida.

Ja ni ser, fullt upp hela dagarna. Men så länge man har kul så :) 


Ooops, höll på att glömma, ni kanske ville se hur jag såg ut också?! 
Här posar jag med snygga Robinson-Ida :DRSS 2.0