Trött tjej

Skönt med helg! Nu är jag riktigt slut på, lyckades härda ut de sista dagarna på ambulansen och fick dessutom göra några nya saker!

Igår åkte vi på ett akutfall, en ko som fastnat i inredningen och fått ett djupt sår på ena sittknölen. Jag fick ge kon lugnande, tvätta ur såret och sedan (efter lokalbedövning) skära ett nytt hål längst ned i sårhålan för att kunna dra igenom en dränageslang i hela såret. Slangen sydde jag sedan fast i huden. Detta gör man för att se till att såret hålls öppet och läker inifrån istället för att bakterier stängs inne och bildar en böld. Såret ska spolas ur helst två gånger om dagen, och sen tas slangen bort om ca två veckor. Vävnaden var väldigt trasig och smutsig, vilket var anledningen till att vi inte ville sy igen såret.

Detta var första gången jag sydde i ett levande djur!! Vad kul det var!! :-D Jag älskar sår, tycker om när man får laga djuren så det syns vad man har gjort - inre sjukdomar har jag däremot väldigt svårt för..

Nu är jag väldigt trött efter den här veckan. Imorrn ska jag vila kroppen och bara använda hjärnan! Ska följa med T på jobbet, han ska sätta i turbomotorn han byggt i driftingbilen så jag blir där hela dagen. Tänkte få en massa plugg gjort! Perfekt ställe för det, ett bättre skrivbord än vad vi har hemma, och så en kaffemaskin precis bredvid! Och te såklart :-)

Dags för sängen nu, behöver all sömn jag kan få känns det som..

Liten Sofie

När jag var liten bodde i vi i Småland i två år medan min pappa pluggade, min lillasyster föddes där. Redan då var djur det bästa jag visste, och det intresset har som ni vet hållit i sig sedan dess! Mina starkaste minnen är just från när jag fick träffa olika djur. Grannen hade till exempel hästar som jag älskade att titta på!

Kolla in den blivande veterinären - mycket mindre och med ljusare hår än nu, men lika lycklig bland djuren! :D
 




Praktiskt prov & nackvärk

Nu har jag äntligen, efter många om och men, blivit godkänd på mitt praktiska prov på ambulatoriska kliniken!
 
Redan på morgonen kände jag mig rätt säker på att jag skulle få göra provet under dagen, med tanke på att det stod "mastit och halt ko" på schemat (de brukar skriva minimalt med info när ett prov är möjligt) samt att jag skulle åka ut tillsammans med två tjejer som hade sin första vecka (och alltså inte själva var redo för sitt prov).
 
Det kändes ändå rätt bra med just de fallen, men det visade sig inte bli fullt så enkelt som jag hade trott. Den halta kon gick det jättebra med, och med kon som hade masit (juverinflammation) gick allt det praktiska som på räls, men när veterinären började ställa en massa frågor om sintidsbehandling och hur man ska lägga upp behandlingen när kon redan har en synlig mastit, så kände jag själv att jag inte kunde svara ordentligt..
 
Veterinären sa sedan att hon tyckte jag hade skött det första fallet mycket bra och verkade kunna mycket, och att jag hade bra kommunikation med djurägaren och bra hand med korna, men att det saknades tillräckliga kunskaper för att jag skulle kunna ro i land mastitfallet på egen hand. Därför ville hon att jag skulle läsa på om detta under kvällen och sedan återkomma nästa dag för att diskutera vidare, samt bli förhörd på avläsning av bakterieplattor (där man odlar bakterier från mjölkproven man tar från kor med juverinflammation).
 
Först tyckte jag att det var bra att hon hade hittat en svag punkt hos mig, så att jag kunde bli bättre. Men när jag kom hem och började läsa blev jag bara frustrerad. I våra föreläsningsanteckningar stod det bara väldigt grundläggande information om detta, och inte alls på sådan detaljnivå som veterinären frågade om (och som man faktiskt måste kunna för att klara av arbetet som koveterinär, sådana här mastiter är otroligt vanliga). Jag blev inte alls klokare!!
 
Så idag när jag skulle förhöras blev det inte så mycket till diskussion, men vi kom överens om att jag skulle välja ett liknande fall att diskutera under fallgenomgången vi har imorgon eftermiddag. Hoppas verkligen att det kommer klarna då! Det gick helt okej att avläsa bakterieodlingarna, iaf efter att jag förklarat att jag alltid behöver lite betänketid innan jag kan svara på frågor :p Till slut sa hon att jag verkade vara en väldigt seriös student och att jag var godkänd! Puh!!
 
Det har varit jobbigt nog att behöva våndas över detta praktiska prov i två dagar nu, jag har dessutom haft ont och varit väldigt stel i nacken, och sen en riktig spänningshuvudvärk på det såklart. Har fått massage av älskling och suttit med värme på axlarna utan större resultat, det kändes lite bättre efter buggträningen men nu har jag hunnit stelna till igen :( Kan säkert bero på stressen, så jag hoppas att det släpper nu när provet är färdigt! Önskar mig bättring till imorrn bitti, jag vill kunna njuta av mina två sista dagar på ambulansen istället för att som nu bara genomlida dem!!

ofiie goes matblogg?!

Det har blivit så mycket prat om mat nu i bloggen att jag kände mig tvungen att skapa en ny kategori att lägga inläggen i; Matigt fick den heta!
 
Jag är så glad att jag beställde hem de nya ingredienserna, är så roligt att kunna laga många fler goda maträtter som jag hållit mig borta från ett tag. Snart kan jag ju laga det mesta på ett nyttigt sätt, med tanke på hur många bra alternativ det finns numera! Det enda jag blev besviken över var Stevia strö (sockeralternativ), det har en sådan stark bismak att det förstör mer än vad det förhöjer kakorna. Funkar bara om man har någon annan väldigt stark smak i som döljer steviasmaken!
 
Bjuder nedan på bilder med några av maträtterna jag har lagat den senaste veckan! Matblogg nästa? Nädå, jag gillar att variera mig och skriva om all möjligt som händer i mitt liv så det kommer jag att fortsätta göra även hädanefter :) Men det vore roligt om jag kunde inspirera någon till att prova nya maträtter - det går faktiskt att laga god, enkel och snabb mat samtidigt som den är nyttig,billig och helst utan kött. Trots alla dessa kriterier så finns det massor med recept som passar in! :) 
 
Ugnsstekt regnbåge med bräserad fänkål och ostsås
Crêpes på mandelmjöl fyllda med trattkantarellstuvning 
Thaiinspirerad quornfärssås med morotstagliatelle och cashewnötter
 
 
 

Socialisera

Söndagen gick i de trevliga pratstundernas tecken! Vi började dagen med sovmorgon, sen hann jag plugga en stund innan det var dags att bege sig ut mot T:s arbetsledares gård. Jag hade ju inte varit där sen innan sommaren, så det var ett trevligt återseende!
 
Förutom fika och en massa prat, passade jag såklart på att mysa med alla djuren. Det finns ju en hel del innevånare på den gården! :) Ett kärt återseende var med fina Jenniferhästen, som kom fram och gosade en stund. Har saknat att rida! Samtidigt vet jag ju att skolan alltid måste gå först - jag har väldigt svårt att förlora alla de timmarna som går åt när man ska rida från pluggkontot. Sånt är livet som veterinärstudent (med hund och sambo i varje fall)!
 
Väl hemma igen passade vi på att städa lägenheten, duscha hunden och laga mat innan det var dags för att åka iväg till nästa trevliga ställe. Vi hälsade nämligen på en annan av T:s jobbarkompisar som just fått bebis. Mysigt! De bjöd på fika och som vanligt när vi umgås med det paret flög timmarna iväg samtidigt som livet förlängdes bra mycket av alla glada skratt. Och så fick både jag och T gosa med den nya lilla bebisen. Underbart!
 
Ska försöka leva på den härliga gårdagen under den här veckan, då jag ser ut att måsta kämpa mot en förlamande trötthet som har intagit min kropp. Usch vad jobbigt allt känns när man är sådär trött! :/ Och så har jag ångest över det praktiska provet som kan attackera mig när som helst... Blä!
 
 

Brevpost och sticknings-sug

I veckan har jag fått två handskrivna brev, för ovanlighetens skull. Hur ofta händer det numera, liksom?! Jag blev otroligt glad iaf, tack så mycket! :D
 
Jag har varit så otroooligt trött om kvällarna denna veckan efter mina långa skoldagar, har därför inte orkat göra mycket annat än att hänga i soffan. Gillar dock inte att bara sitta och göra ingenting. I torsdags kväll började jag därför få tillbaka suget på att sticka igen! Tänk att sitta och slappna av framför teven, men samtidigt skapa något vackert med mina händer. I like!
 
Igår kväll öppnade jag min post, och till min förvåning upptäckte jag att det stora brevet var från mormor och innehöll en tidning med stickmönster. Paketet var från mina svärföräldrar och innehöll ett par långa, fina tjocksockar som svärmor stickat. Känns som ett tydligt tecken på att jag ska börja sticka igen! ;)
 
Finns bara ett problem.. jag har satt köpstopp på garn till mig själv tills jag har använt upp en del av mitt garn. Men till mönstren jag fick behövs ett mycket tjockare sorts garn än det jag redan har. Plus att ett tjockare garn går mycket snabbare att sticka med än ett tunt, så jag skulle kunna hinna sticka mycket mer isf. Hmm, ska klura lite på den ett tag! :p
 

Jourfrukost

Gammalt inlägg som inte gick iväg i onsdags..
 
Sitter på skolan efter journatten och äter frukost. Jag har gjort egen (lågkolhydrats-)musli med en massa goda frön och nötter, äter den med keso och turkisk yoghurt. Jättegott och otroligt mättande! Saknar dock mina frysta blåbär som jag alltid har i när jag är hemma..
 
 
Ifall någon skulle vilja veta hur man gör:
1. Rosta grovhackade hasselnötter och solroskärnor i het stekpanna tills de får färg, och lägg undan dem
2. Smält smör och kokosolja i pannan, dra av från plattan
3. Häll i kokos- och mandelmjöl, låt det suga upp fettet tills klumpar bildas och svalna av
4. Blanda i grovhackade valnötter, pumpakärnor, kokosflingor, eller annat som finns hemma
5. Smaksätt med kanel eller vaniljpulver, eller valfri annan smaksättning
6. Färdigt att avnjutas!
 

Sparvhök

I slutet av sommaren hände det mig något märkligt. Jag fick en sparvhök! Den hade flugit in i ett fönster i kyrkan i byn och sedan legat kvar nere på marken i regnet. En polsk familj som bodde där för tillfället, kom med rovfågeln till mina farföräladrar som vidarebefordrade dem till mig, i egenskap av veterinärstudent.

Fågeln var kall och hårt invirad i en blöt handduk; den hade svårt att andas så jag fick skynda mig att ta ett nytt grepp om den - fåglar kan nämligen kvävas ganska snabbt om man håller dem runt bröstkorgen! Jag lyckades dock få dess långa klor inkörda i handleden när jag bytte handgrepp, inte så kul men höken kunde iaf börja andas ordentligt.


För att göra en lång historia kort lade jag in fågeln i en bur med tidningspapper i botten och med en handduk över. Farmor och farfar fick hålla ett öga på fågeln då jag åkte tillbaka till jobbet. Själv trodde jag faktiskt att den skulle dö under natten, med tanke på hur slö den var. Den piggade dock på sig till dagen efter!

Farfar tog kontakt med en djurpark i närheten, som gärna ville ta hand om sparvhöken, så han lämnade in den där. Några dagar senare levde den iaf fortfarande och hade ätit lite mat. Jag vet inte hur det är med den nu, men jag håller alla tummar om att det gick vägen! :)
 

Ambulansen

Första dagen på min tredje vecka på ambulansen (under klinikrotationen alltså) är nu till ända! Blev något av en mjukstart då vi bara hade en resa: ett antal juverinflammationer hos mjölkkor och 6 kalvar som skulle avhornas. Skönt att vi inte hade något mera med tanke på att det var så länge sedan sist. Kände mig såå ringrostig när jag skulle lokalbedöva kalvarna inför avhorningen, och händerna skakade när jag skulle ta mjölkprov. Men det gick rätt bra iaf!

 

Imorgon har jag min sista obligatoriska journatt, så då blir det att sova på skolan. Ensamt men förhoppningsvis lärorikt, önskar mig många spännande fall men samtidigt gärna lite sömn också ;) Bäst att laga lite matlådor så jag klarar mig i 32 timmar, ikväll blir det ugnsbakad lax med bräserad fänkål och ostsås. Hoppas det blir gott!

 

Fick förresten veta idag att det praktiska provet lika gärna kan komma den här veckan, så nu måste jag verkligen börja läsa på om lite sjukdomar!! Kvällsnöjet blir därför bakteriella infektioner och just juverinflammationer, det är en så vanlig sjukdom att det är stor chans att få det som praktiskt prov.

 

Bäst att sätta igång direkt..


Sköna söndag

Vi har haft en lugn och mysig söndag idag! Den började med sovmorgon idag igen, sen åkte vi ut i svampskogen för att se ifall trattkantarellerna hade hunnit växa nånting. Underligt var det dock att de som var små sist nu hade blivit svarta och dåliga. Det var mycket annan svamp som var mjuka också. Tråkigt! Lyckades iaf få ihop någon liter med trattkantareller.. Epoxy var iaf nöjd över motionen han fick genom att springa mellan oss! ;)
 
Eftermiddagen spenderade vi hemma hos grannarna, som nu flyttat in i samma trappuppgång. Väldigt smidigt när man ska hälsa på, att bara ta hissen dit ;) Vi bjöds på fruktsallad - mums! Sen fick jag en lekstund med lillan, mysigt värre :)
 
Ikväll har jag bjudit älskling på crêpes med trattkantarellstuvning, utan vetemjöl alltså. Tålamodskrävande stekning verkligen, de ville inte riktigt hålla ihop, och så brände de fast i mitten trots stora mängder smör. Nåja, jag lyckades komma på ett sätt tillslut, och gott blev det faktiskt! Till efterrätt blev det världens enklaste "äppelkaka": skivade äpplen med kanel, blandade nötter och kokos på, rostat i ugnen; med turkisk yoghurt och honung till. Enkelt och snabbt men gott!
 
Mys med tända ljus framför X-faktor tidigare ikväll
 

För- och nackdelar

Det bästa med mitt långa sommarjobb som veterinärassistent är att jag har fått med mig så enormt mycket kunskap och erfarenhet, som kommer att bli väldigt användbar i mitt framtida yrke (vilket inte är så långt borta som det låter, nästa sommar får jag ju faktiskt jobba som veterinär på riktigt).

Förra sommaren var jag så fokuserad på alla praktiska detaljer, och på allt jag skulle hålla i huvudet. I sommar har det praktiska inte varit något problem alls, istället har jag kunnat fokusera på vad veterinärerna egentligen gör med sina patienter och varför. Att ta en röntgenbild är enkelt, att tyda den är en utmaning. Att ta ett blodprov är enkelt, att fundera över provsvaret är viktigare. Att injicera läkemedel är enkelt, att ta beslut om vad hunden ska få är desto mer ansvarsfullt.

Jag har fått en mycket större insikt och förståelse för hur veterinärerna lägger upp sitt arbete. Detta har underlättats av att vi har haft två tf-veterinärer anställda i sommar (dvs. som det jag kan arbeta som nästa sommar), genom att de hela tiden har diskuterat sina fall med de andra veterinärerna. Vilket jag såklart gärna har lyssnat på och tagit till mig av!

I sommar har jag även fått ett nytt ansvarsområde (tillsammans med min kursare E), nämligen att fungera som narkossköterska. Har just konstaterat att jag faktiskt helt självständigt kan förbereda operationssalen inför olika ingrepp, samt premedicinera, lägga permanentkanyl, söva ned och i övrigt förbereda patienten inför operationen, sedan lägga över djuret på gasnarkos och övervaka samt anpassa narkosen individuellt, samtidigt som jag assisterar kirurgen med allt som kan tänkas behövas. För några månader sedan hade jag noll koll på allting som rörde operationerna, och nu känns det väldigt hemtamt. Ganska skön tanke! :D

Så till nackdelarna.. Att jobba som veterinärassistent innebär att man får sköta allt grovjobb. Det är ett tungt arbete att städa en stor klinik (som saknar städerska) varje dag. Särskilt på helgen när man gör ALLT själv! I slutet av sommaren hade vi dessutom få veterinärer pga. en sjukskrivning, och därför hade vi mindre av själva jobbet med djuren. Det innebär att man måste städa ännu fler av dagens timmar, och min högeraxel har fortfarande inte blivit riktigt bra sedan förra sommarens maratondammtorkning av hela hästkliniken. Aj!

Om ni undrar hur jag då känner inför att bli veterinär: trots allt ansvar och paniken som jag garanterat kommer att känna över allt jag INTE kan, så kan jag ändå knappt bärga mig tills jag får slippa all städning och ägna mig åt att klura över svåra fall istället; och att äntligen få skära i och sy ihop djuren! ;) Dessutom är jag så lycklig över att ha fått chansen till att få lära mig allt detta före min smådjurspraktik på skolan - tänk vilka mängder av viktig information jag kommer att kunna ta till mig bara för att jag har en så fin grund att stå på! :)

Finlördag

Kände mig pigg imorse när jag vaknade klockan nio, skönt med sovmorgon! :D

Älskling åkte som planerat ut på fisketur. När han kom tillbaka hade jag hunnit städa lägenheten; diskat, dammtorkat, dammsugat, skurat toan, och skurat golven. Plus skött om mina blommor och städat ett av köksskåpet.

Lagade en tidig middag: trattkantarellpaj, åh vad gott det blev! Trots att pajdegen var utan vetemjöl, mandelmjölet är verkligen superbra! Går fint att använda i både bakning och matlagning, och ger god smak (om man gillar mandel vill säga).

Efter maten åkte vi ned till brukshundsklubben och tränade med Epoxy. T la spår i skogen, och under tiden det låg till sig tränade vi lydnad. Har inte tränat något seriöst sedan vi kom ned till Uppsala eftersom han har haft problem med sin allergi, men ikväll var han väldigt peppad trots klådan!
 


Spåret gick han väldigt fint, och apporterade in de två första apporterna helt klockrent. Slutapporten brydde han sig dock inte om, så jag insåg klart och tydligt att vi har gjort fel som haft en leksak som spårslut så länge.  Nu måste vi gå några spår där han får massor med godis när han apporterar slutpinnen och sedan får han leksaken från mig istället. Vi har med andra ord en del att träna på innan vi kan ställa upp i någon ny tävling, men säsongen är ju rätt lång härnere iaf..;)

Nu har vi varit ute en sväng med grannen och Epoxys lekkompis. Dags att se Avengers och dricka älsklings supergoda hallon- och blåbärssmoothie! Jag är sååå glad över att ha en massa gott i frysen! :D

Fredagsmys

Sötnosen kom hem med sushi till mig! Ett perfekt sätt att fira grismuntan tycker jag! :D

Ikväll ska vi bara mysa i soffan och ta det lugnt, jag är sjuuukt trött efter dagen och veckan som gått. Kanhända att jag faktiskt har blivit smittad av förkylningen som älskling gått med i flera veckor nu, för hela min kropp värker också.. Tur att det är helg!

Imorgon blire sovmorgon för min del, och T ska iväg och fiska med en kompis. Hoppas att jag känner mig bättre också, då ska jag städa lägenheten ordentligt och sedan laga en riktigt god middag.. Är så roligt att laga mat åt någon annan! ;)
 
Bild från i somras när T hälsade på mig

Grismuntan

Jaha, så var det slut på grisundervisningen!
 
Tvåveckorskursen i grissjukdomar avslutades idag med en muntlig examination. I slutet på förra veckan fick vi ut 10 stycken olika fall där grisgårdar beskrevs med avseende på produktion, stallmiljö, hälsoläge etc. Idag hade examinatorn tillsammans med en lärare valt ut ett av dessa fall som vi skulle bli utfrågade om. Först fick vi 30 minuter på oss att skriva ned svar på ett papper som vi skrev namn på. Frågorna handlade om vilka sjukdomar som troligen finns på gården, vilka faktorer som påverkar hälsoläget negativt, och vilka prover som man bör ta för att diagnosticera sjukdomarna.
 
Det var väldigt skönt att få skriva av sig en stund först för att få samla tankarna! Tentamensformen brukar inte alls passa mig eftersom jag behöver tid på mig att få fram informationen ur minnet, och lätt låser mig när jag inte hinner tänka efter. Men det gick faktiskt relativt bra idag, var inte alls lika nervös som jag brukar vara innan en munta! Sedan att jag inte kunde svara på alla frågor är inte hela världen, med tanke på att alla andra i gruppen också hade svårigheter med vissa extra kluriga frågor.
 
Alldeles nyss när jag gick in på mailen kunde jag läsa att jag är godkänd! Vilken lycka, ännu en tenta är avklarad på första försöket. Nu dröjer det ett tag tills nästa tentamen, det blir ett praktiskt prov sista veckan på ambulansen. Där börjar jag på måndag. Blir kul! Men nu ska jag inte fundera så mycket över det, utan bara njuta av en ledig helg ;)

Helgen

Så blev det äntligen helg, två hela dagar att bara vara tillsammans! Vi hade det så bra!
 
På fredagen hade vi som sagt grisbesök hela dagen, så när jag kom hem fick jag bara skynda mig duscha och fixa mig i ordning. För halv sex var det dags för skolårets första och roligaste veterinärfest, nämligen Amöbagasquen! Humöret var på topp i hela vår klass, maten var god och vi hade sååå kul! Mycket hade förändrats i nollningen av de nya ettorna (s.k. amöborna), allt var kanske inte till det bättre men treorna hade i varje fall lagt ner enormt mycket tid och engagemang på insparken!
 
Många skratt fick vi oss hursomhelst, och lyckan var total när min fina T kom på släppet efter sittningen, tillsammans med L:s pojkvän. Jippi! Bilden nedan tog T med mobilkameran just innan vi var på väg hem, lite trötta men glada och nöjda med kvällen!
 
 
På lördagen blev det lite shopping, vi åkte ut till Ikea en sväng och köpte några förvaringsmöbler som ska hängas upp på balkongen för att få undan alla skor, skridskor, skidskor etc. som nu ligger på golvet. Sen passade jag på att använda min 20 % rabatt på Stadium på löparkläder; det blev en jacka och ett par tights, dock något kortare än de på bilden nedan. Sjukt nöjd blev jag, både snygg och sköna! :D Och billigt blev det också med rabatten, under 700 kr för hela setet!
 

Vi var också förbi en sväng hos moster och hämtade mitt kära citronträd som hon tagit hand om under sommaren, med den äran! Det mår fint och blommar som bara den, dock är citronerna pyttesmå så det återstår att se om de vill växa under vintern..
 
Lördagskvällen spenderade vi ute på stan då det var Kulturnatten i Uppsala. Massor med folk och aktiviteter! Vi kollade på lite Lindyhop, köpte pistagebollar (en favorit sen förra året), lyssnade på hårdrock och såg på tornerspel. Det blev dock en tidig kväll då vi var rätt trötta, vi åkte hem och myste framför en film istället; Dear John, en ganska trevlig film.
 
Söndagen spenderades i skogen, vi åkte ut tidigt på morgonen och plockade svamp tillsammans för första gången i Uppsala. Mysigt! Vi hittade rätt mycket trattkantareller, men nu märks det att de inte var tillräckligt stora med tanke på att de krympt ihop till nästan osynlig storlek efter torkningen :p Säsongen för de vanliga kantarellerna är över, medan säsongen för trattisar just har börjat. Markerade iaf några platser på GPS:en, så vi får nog åka ut dit igen på någon vecka!
 
På eftermiddagen träffades vi med K och hennes två lånehundar. Dobermannen A som bodde granne med oss förut, och så hans nya lillasyster; australiska cattledogen K. Måste erkänna att jag blev rätt förälskad i den lilla tiken, hon var bara sååå mysig, liten, smidig, och mjuk i sättet! Tvärtemot vår buffliga hanhund.. Än en gång återkom tankarna om en till hund, men realiteten är att vi varken har tid eller pengar för en till hund just nu.. Nåja, drömma kan man alltid! :)
 

Bugg & plugg

Det har varit en bra dag, som började tidigt imorse med frukost på sängen till födelsedagsbarnet och avslutades med höstens första buggträning!
 
Däremellan var jag i skolan och hade fallseminarie (om grisar såklart), lagade mat och bakade bröd - första gången jag gjorde bröd utan vanligt mjöl.. Det blev mot förmodan gott! ;) Åh, vad jag har saknat att baka under denna tid då vi har försökt äta nyttigare!
 
 
Plus att jag har ansträngt mig för att klämma in så mycket pluggning jag bara kan emellanåt. Muntlig examination i grissjukdomar är det som gäller på fredag, och jag börjar vara rätt nervös!
 
Hursomhelst är det dags att krypa till kojs nu, är riktigt trött nu efter buggen. Tänk att jag hade så dålig dans-kondition trots all löpning i sommar. Man använder tydligen helt andra muskler ;) Lär kännas imorrn! T fick förresten buggkursen i födelsedagspresent plus ett medlemskap i Uppsalas flugfiskeförening. Han ska få åka iväg på fiskeresa också i oktober, väldigt spännande för honom - och kul att lära känna nya människor! Bäst att passa på att göra sådana saker medan vi nu bor kvar här nere.. ;)
 

Idag är ingen vanlig dag..

..för idag är det Tobias och mormors födelsedag!
 
Två av mina bästa vänner fyller år på samma dag. De två personer jag först ringer om det är något jag vill prata om, eller för den delen bara för att slöprata med om det finns någon tid över. Två otroligt godhjärtade personer som alltid stöttar mig och alltid står på min sida. Jag är så glad över att ha er båda i mitt liv! :D
 
Hoppas ni får en riktigt härlig födelsedag! Jag älskar er! ♥
 


Bakade GI-kakor till födelsedagsfirandet - utan socker och vetemjöl..
Blåbärsmuffinsen var goda och kokosbollarna okej, kärleksmumskakan var ingen höjdare.. men jag lär mig!
 

Grisar

Har haft fullt upp under dygnets alla vakna timmar, bloggen har helt enkelt blivit nedprioriterad sedan jag kom ned till Uppsala för nio dagar sedan..
 
Kursen i grismedicin satte igång på måndagen med buller och bång. Fick veta att den skriftliga tentan hade blivit flyttad till tisdagen, jag hade med andra ord en kväll på mig att plugga inför den! Hade riktig ångest över det, men på något vis lyckades jag visst trycka in allt i huvudet för jag spikade tentan! :D
 
På tisdagkvällen var jag & T på en jättemysig grillmiddag med hela gänget, var så roligt att träffa alla igen efter sommaren och att få prata ikapp allt man missat! Plus att K hade bakat en jättegod äppelpaj till efterrätt till vilken F serverade hans supergoda hemmagjorda vaniljsås - mums!
 
Från onsdagen har vi besökt grisgårdar varje dag, från tidig morgon till sen eftermiddag. Det har varit otroligt mycket nya intryck, det har krävts hög koncentrationsförmåga och dessutom teknisk förmåga och samarbete då vi har tagit blodprov, vaccinerat och behandlat massor av grisar. Grisar är inte direkt lätta att sticka, de har så tjockt fettlager på hela kroppen att kärlen varken syns eller känns, och för att injicera läkemedel måste man vara sjukt snabb samtidigt som man ska hitta exakt rätt ställe (bakom örat) och dessutom få in en lång kanyl. De skriker högt och vill inte alls stå stilla! 
 
Jag har varit heeelt slut när jag kommit hem, med bankande huvudvärk och tunga ögonlock. Men då är det bara att gå ut med hunden, laga mat, diska och sen efter mat sätta sig med anteckningarna och plugga. Vi har nämligen muntlig tentamen på fredag.. Måste jag säga att jag längtar till helgen?!
 
Igår var en extra jobbig dag, då vi var i en grisningsavdelning där vi hittade döda babygrisar i var och varannan box. Kan säga att statistiken (i medeltal ligger dödligheten hos smågrisarna på 17 % från födelse till avvänjning vid 5 veckors ålder) fick en helt annan innebörd! Jag fick också kastrera en liten gris, med lokalbedövning tack och lov, men det var ändå jobbigt när den skrek i vissa moment.. Tänk att så många grisar kastreras varje år utan bedövning!
 
Idag hade vi det sista, och även bästa grisbesöket. Vi var hos en KRAV-gård, där alltså grisarna fick gå utomhus. Att gå ute i hagarna, där suggorna gick och bökade i marken och smågrisarna sprang och jagade varandra bland klövern - då kom glädjen tillbaka! Sådär skulle alla grisar få ha det! Friska var de dessutom.. Tänk på det nästa gång ni köper kött, det gör faktiskt reell skillnad för grisarna när man köper KRAV-märkt griskött, glada grisar får springa utomhus :D Grisproduktionen är annars på väg att gå omkull i Sverige, bönderna går verkligen back hela tiden (vi har själva fått studera siffrorna hos vissa av bönderna).. 
 
Jaja, det var dagens funderingar kring grisarna.. Bäst att inte skriva mera, det blir ju så långt! :p

Bild från Wikipedia
 

RSS 2.0