Sårbehandling

Häromdagen när jag satt och pluggade på luftvägssjukdomar googlade jag lite snabbt fram Veterinärförbundets antibiotikapolicy. Mycket bra dokument, om än lite opassande just nu eftersom det gäller hund och katt (fast jag VET att det är på gång för hästar, eftersom när jag förra veckan äntligen skulle få gå med en lärare på kliniken, skulle hon sitta och skriva på den istället för att handleda studenter, vilket gör att jag fortfarande inte har gått med någon lärare - ja, det var en parentes)..

Hursomhelst, när jag googlade "antibiotikapolicy" såg jag i ögonvrån något om lokalbehandling med antibiotika i sår. Detta fångade genast min uppmärksamhet, för om det är något som jag verkligen har känt mig välundervisad i under utbildningen så är det just sårbehandling. Och att stoppa antibiotika i ett sår är ett stort no-no! Jag klickade mig således in på länken (som gick till ett hundforum, suprise suprise), och gissa om min puls steg kraftigt när jag fick läsa den ena rådet, mer skrämmande än det andra, till en hundägare vars hund fått ett två cm brett och rätt djupt skärsår.

Jag har väl förstått att folk i allmänhet inte direkt har bra koll på hur man egentligen ska behandla sår, särskilt med tanke på att det har gjorts så mycket forskning inom området på senare år som till stora delar har förändrat vår syn på sårbehandling. Men det jag läste var ju rena rama mardrömmen! Eller vad sägs om:

"Ett tips till framtiden; Se till att alltid ha Streptocillin hemma. Det är ett flytande pencillin som vet skriver ut, super på sårfickor! Används normalt sett till infektioner i spenar. Billigt är det med, 100:- för 4 st!"

Men hallå?! Hört talas om antibiotikaresistens?? Uppenbarligen inte. Som tur var hade någon annan gjort det och faktiskt svarat att det är ett utmärkt sätt att selektera fram resistenta bakterier. Vilket man INTE vill ha i sin hunds sår! Dessutom stör man sårläkningen om man stoppar i kemikalier rakt in i såret.. ABSOLUT FEL!!! Sen kommer detta:

"Min hade också ett sår på samma ställe och det ordnade sig som alltid utan veterinärhjälp. Att hunden slickar på det gör ingenting för dels stoppar det blodflödet och dels är antiinflamatoriskt. Ser vävnaden rött och svullet ut om ett par dagar så kan det istället vara dags att dra till veterinären."

AAAHH!!!! Hur kan någon på allvar skriva något sådant som råd?!?! För det första, visst, sår kan läka även utan veterinärens hjälp. Utan stygn får dock såret läka sekundärt vilket skapar mer ärrvävnad. Ärrvävnaden är skör och det finns alltid risk att sådana sår spricker upp igen, ffa. när såret sitter i en region där mycket rörelse sker (som i detta fall då såret satt vid hundens knä). Risk för framtida men med andra ord! Detta gäller såklart om såret ens läker - utan stygn kan ett sår på ett sådant ställe få svårt att dra ihop sig överhuvudtaget. Om inte annat tar det MYCKET längre tid för ett sår att läka sekundärt! Och snyggt blir det absolut inte!

För det andra - det finns nog inget som är så hämmande för sårläkningen som en hund som ständigt slickar på såret! Nej, saliv hämmar inte blodflödet. Nej igen, saliv är INTE antiinflammatoriskt utan tillför bara en massa bakterier i såret och gör det infekterat, dessutom kan såret inte läka när tungan hela tiden river bort den nya vävnaden som bildas. Låt ALDRIG hundar slicka på sina sår!!!!!! Krage är det som gäller!!

För det tredje - att åka till veterinären efter några dagar när såret redan är infekterat, det är dömt att misslyckas. Det är när såret är färskt som veterinären har störst chans att få såret att läka bra!! Man kan inte sy ett infekterat sår till exempel. Sår som är infekterade kan inte läka. Om du väntar tills dess kan jag lova att det blir dyrare att åtgärda! Dessutom är det helt emot djurskyddslagen att låta ett djur lida, ett sår gör minst lika ont på hundarna som på oss, och särskilt ett infekterat sår gör fruktansvärt ont!! Nästa kommentar:

"Man blir ju lite hypokondrisk när man ringer Blå stjärnan o dom börjar prata om operationer och skrapa upp nya fina kanter, och leta efter andra sårsäckar osv..."

Att undersöka och därefter debridera (som det kallas att skrapa rent) såret ordentligt är det mest grundläggande inom sårvården! Här har man missat MYCKET om man tror att veterinären överdriver! Okej, jag känner att det är dags att ta det här från början!

 



Dessa steg i sårvård har vi fått lära oss på veterinärutbildningen - allra senaste forskningen ligger bakom:


1. När djurägaren upptäcker ett sår på sitt djur så ska den helst inte röra såret ALLS! Ev. tvätta såret försiktigt med ENBART vatten/natriumklorid (NaCl) om det är mycket smutsigt, men utan att ta i själva såret! Spola, inte badda!


2. Stoppa ALDRIG något annat än vatten/NaCl i såret!!! Inte jodopax/tvål/alsolsprit osv. då det inte bara dödar bakterier utan också dödar levande celler som behövs för sårläkningen!!! Undantagsvis hydrogel (ex. IntraSite gel) om ägaren har detta hemma (kan vara bra att ha hemma, fuktar såret så att det inte torkar ut men utan att påverka sårläkningen negativt)


3. Lämna såret öppet eller lägg på ett skyddsbandage tills veterinären kan undersöka såret = så fort som möjligt. Sårskador ska alltid behandlas som akutfall av veterinären!! Ju tidigare såret behandlas, desto bättre!!

4. Vet. bedömer i första hand om såret ska åtgärdas på sederat och lokalbedövat djur, eller under allmän narkos. Sårets utbredning undersöks genom att man med rena handskar känner runt såret, och med hjälp av en sond försiktigt känner efter om det finns några sårfickor.


5. Om allmän antibiotika krävs (såret ligger nära en led el. dyl./såret är djupt med mycket vävnadsskada/vid öppna frakturer) ska detta sättas in så fort som möjligt, dvs. innan såret åtgärdas. Oftast räcker en injektion, om en kur anses nödvändig ska den vara kort, 1-5 dagar max om inga djupare strukturer är skadade Om såret redan är infekterat är det ingen idé att sätta in AB, om inte djuret visar allmänna tecken på infektion. OBS! Ej lokal antibiotika!!

6.  Hydrogel eller kompresser med NaCl fylls i såret för att skydda det när pälsen runt om rakas bort - klippningen ska ske i samband med sårrengöringe

n eftersom det skapas små sår av skären

7.  Såret rengörs genom att NaCl spolas in i såret med visst tryck, ev. främmande föremål kan plockas med pincett. OBS! Noggrann tvätt ger bättre resultat i läkningen!

8. Området runtom såret steriltvättas


9. Såret debrideras (=rensas upp) vanligen med en skalpell, man skär rent såret från all skadad vävnad med målet att omvandla såret till ett rent sår med fräsch vävnad som kan läka! Detta ska ALLTID göras med traumatiska sår, oavsett om såret sedan ska sys eller ej!

10. Eventuella sårhålor måste dräneras på lägsta punkten genom att ett dränage anläggs

 

11. Såret ska sys om möjligt, även om det föreligger stor risk att såret kommer att spricka upp. Infekterade sår och sår med stor vävnadsförlust lämnas för sekundär läkning (dvs. utan stygn)

 

12. Bandage anläggs, funktionen är att skydda såret, förhindra rörelse i såret, minska risken för uppkomst av hålrum med vätska i, minska ödembildning och svullnad samt att stödja den omgivande vävnaden. Bandaget får dock inte dras åt för hårt, då skadas den underliggande vävnaden som i allra värsta fall kan dö. Bra stoppning är mycket viktigt!

 

13. Närmast såret läggs i det akuta skedet hydrogel för att skapa en fuktig miljö som stimulerar sårläkningen, tillsammans med en alginat- eller skumkompress. Andra kompresser är bra i senare skeden i sårläkningen. Antimikrobiella kompresser (ex. Sorbact) används enbart om såret är infekterat.

 

14. Mellanlagret består oftast av bomull som ska kunna absorbera sårvätska och förhindra tryckskador, samt förhindra rörelse i såret

 

15. Yttersta lagret ska hålla ihop hela bandaget, består ofta av gasbinda och tejp (ex. Vettrap)

 

16. Bandagebyte ska göras SÄLLAN, ca var 5:e dag så länge ingen smuts kan tränga in och att inga tecken på komplikationer ses (feber, hälta eller andra tecken på smärta, stora mängder sårvätska, nedsatt allmäntillstånd, nedsatt aptit osv.)

 

17. Sårtvätt vid bandagebyte görs mycket sparsamt och försiktigt, tvätta helst bara bort sekret runtom såret – spola ev. av sårytan med NaCl om mycket sekret. Noggrann hygien runt såret gäller!

 

18. Obandagerade hudområden där sårsekret rinner smörjs med Vaselin för att minska hudirritation

 

19. Box-/ koppelvila till stygntagning (10-14 dagar)

Sammanfattningsvis vill jag härmed slå hål på dessa myter gällande sår:

Ø  Sår ska INTE rengöras med diverse medikamenter – vatten eller helst natriumklorid är det enda som får komma in i såret!!

Ø  Det är INTE bättre att avvakta och komma först när såret inte vill läka – mycket sämre prognos då!

Ø  Sår behöver INTE ”luftas” för att läka bättre, tvärtom behöver sår en fuktig miljö för att kunna läka på ett bra sätt (tyvärr trivs då också bakterier -> hygienen är extremt viktig!)

Ø  Bandagen ska INTE bytas varje dag (så länge inte tecken på komplikation eller risk för nedsmutsning in till såret uppstår), tvärtom ska man helst låta det vara i ca 5 dagar innan man byter


Hoppas att jag med detta (långa) inlägg iaf har spridit kunskap vidare till några människor! Sprid gärna vidare! :) //Veterinärstudenten



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0