Lycka är en diagnos

ÄNTLIGEN har vår älskade jycke fått en diagnos! Atopisk dermatit.

Epoxy är allergisk mot dammkvalster. Rejält allergisk dessutom. Veterinären sa att det var otroligt att han inte har kliat sig sönder och samman. Fast i samma veva sa hon att det beror på att han är så välskött. Ordagrant: Om han inte hade kommit till dig så hade han sett hemsk ut. Ja, så sa hon faktiskt.

Jag sög i mig som en svamp av allt hon sa, som vanligt. Särskilt berömmet alltså. Kerstin Bergvall är nämligen Sveriges främsta hudspecialist på djursidan skulle jag vilja påstå. Hon är iaf enda veterinären i hela Skandinavien som har en Europeisk specialistexamen i dermatologi. Dessutom är hon fantastisk mot både djur och människor, Epoxy blir så glad när han ser henne. Jag å andra sidan blir glad av att hon lyssnar på djurägaren och svarar på alla frågor, dumma som kloka.

Det bästa av allt är att Kerstin idag har gett honom en diagnos. Vi gjorde ett pricktest imorse nämligen, och mot tre olika kvalstersorter reagerade huden väldigt starkt. Vad som händer nu är att vi ska testa oss fram vilken medicinering som fungerar bäst för honom. Från och med idag ska vi ge honom antihistamin morgon och kväll. Om det inte har gett resultat efter två veckor så byter vi till något annat.

Som Kerstin sa, vi ska inte ge oss förrän han är helt klådfri. För att kunna medicinera så lite som möjligt så finns det även en del andra saker att göra för att undvika att han utsätts så mycket för kvalster.

Dammsugning virvlar upp en massa kvalster i luften, så det får man göra när hunden är ute. Hellre vädra mycket. Han får inte längre sova i vårt sovrum, eftersom det finns mest kvalster där. Till sist så ska han badas minst en gång varannan vecka. Då hundar tar upp allergener via huden (och inte via luftvägarna som hos människa, därav skillnaden i symptom: hudproblem hos hundar/astma hos människa) så minskar duschningen risken för att allergen ska tas upp. Köpte ett milt, klådstillande schampo på apoteket, nu behövs bara balsam för att undvika att han torkar ut av allt badande :p

Även om allergin medför lite extrajobb så är jag enbart lycklig, Epoxy har ju sin allergi hursomhelst, men nu har vi fått chansen att få göra det vi kan för att få honom klådfri. Det känns underbart att få på papper vad han lider av, så att han nu kan bli bra!

En senare fråga är immunoterapi = hyposensibilisering = allergivaccination. Han är en bra kandidat, ung och i övrigt frisk och har inte hunnit få så mycket kroniska besvär. Men det är dyrt och långdraget, och inte så hög chans att han blir helt bra. Hursom ska vi först och främst få bort hans klåda! :D


Finaste jycke, jag vill alltid se dig frisk, stark och glad!Kommentarer
Postat av: Anonym

Vad bra för Epoxy!!Visste du att kvalster finns främst i södra Sverige? Jag hoppas då att jag inga har i min säng i alla fall:)

2009-11-09 @ 18:55:12
Postat av: Sofie

Jag replikerar med detta uttalande:"Damm- och förrådskvalster har hittats långt upp i norra Sverige och det är i princip inte bostadens geografiska läge som avgör om man har kvalster eller ej utan hur inomhusklimatet är."Krävs mycket bra ventilation som sänker luftfuktigheten för att kvalster inte ska trivas. Tänk på att Epoxy bodde i Norrland när han först blev allergisk! Du har nog mer kvalster i din säng än vad du vill tro, moahaha :p2009-11-09 @ 19:19:58
URL: http://ofiie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0