Pälsdjursallergi hos barn

Såg på Unga mödrar (dokumentärserie) häromdagen. Ett av paren som snart skulle ha barn hade gjort sig av med sina katter och skulle nu sälja sin hund, på inrådan av deras barnmorska. Nu fick vi ingen motivering till varför detta skulle ske, men jag blev ändå upprörd. Vad kan en barnmorska ha för anledning till att få föräldrarna till att göra sig av med sina husdjur strax innan födseln?!? 

Något som jag har hört ryktas om tidigare, är att blivande föräldrar gör sig av med sina husdjur för att undvika att barnet blir allergiskt mot pälsdjur. Ingenting kan vara mer felaktigt! Om man har läst lite immunologi förstår man snabbt att det krävs kontinuerlig kontakt med olika ämnen för att kroppen ska "vänja" sig vid dem och inte reagera mot dem. 

Vid en allergisk reaktion kommer det in ett nytt ämne (allergen) i kroppen som då ses som främmande och bekämpas, det är kroppens egna reaktion som orsakar symtomen (rinnande näsa, klåda osv.) på allergi. Med andra ord är risken större för allergi om man inte utsätts för ämnet under uppväxten, och sedan träffar på exempelvis en hund. 

Tvärtom kan man faktiskt "bota" en allergi, eller iaf förbättra den, genom att utsättas regelbundet för allergenet i små mängder, så att kroppen får en ny chans att vänja sig vid det. Detta gör man hos människor med svåra allergier, och även hundar - till exempel min egen hund Epoxy. Han är allergisk mot dammkvalster och jag sprutar i honom en lösning med just dammkvalster en gång var tredje vecka. Detta är den enda medicin som har hjälpt - och han är mycket bättre. Ibland blir man helt bra, men ofta fortsätter behandlingen livslångt.


Bild på mig från ikväll - dags att spruta Epoxy med dammkvalster! ;)

Eftersom jag går en vetenskapligt underbyggd utbildning ska jag självklart underbygga mina uttalanden med vetenskapliga artiklar. Man har nämligen på senare år gjort flera stora födelsekohort-studier, dvs. man har följt barn från födsel till vuxet liv, och jämfört exponering (dvs. om de haft pälsdjur) med sjukdom (om de drabbats av allergi).

Resultaten av studierna är entydiga:

Att växa upp med en katt eller hund ger ingen ökad risk för att drabbas av allergi mot katt eller hund - istället MINSKAR risken för att drabbas!!!

Dessutom står det i den andra studien att allmänna hälsorekommendationer angående ägande av hundar och katter bör utgå från födelsekohortstudier. Därför hoppas jag verkligen att inga barnmorskor kommer med några andra rekommendationer av denna anledning! Eller för den del att någon tar bort sina djur på grund av lösa rykten.

Om ni har några andra teorier till varför en barnmorska skulle ge detta råd vill jag gärna höra - men betänk att det är ett stort ansvar att skaffa ett husdjur som förväntas leva i 15-20 år. De flesta ungdomar har säkert en tanke om att skaffa barn inom den tidsperioden, så köper man en hund eller katt måste man ju samtidigt ha en plan för att kunna ha barn och hund/katt samtidigt. Tidsbrist ser jag därför inte som ett rimligt skäl!

Inom parentes: jag såg en askkopp full av cigaretter stå inomhus bredvid mamman i serien. Passiv rökning ger i studier jag läst (i motsats till husdjur) en starkt ökad risk för utveckling av allergier och astma hos barn. Kanske barnmorskan borde ha lagt krutet på att få dem att sluta röka (ffa inomhus) istället?!




Mina källor från PubMed: 

STUDIE 1  

Clin Exp Allergy.
2011 Jul;41(7):979-86. doi: 10.1111/j.1365-2222.2011.03747.x.

Lifetime dog and cat exposure and dog- and cat-specific sensitization at age 18 years.

Wegienka G, Johnson CC, Havstad S, Ownby DR, Nicholas C, Zoratti EM.


Among males, those with an indoor dog during the first year of life had half the risk [relative risk (RR)=0.50, 95% confidence interval (CI) 0.27, 0.92] of being sensitized to dogs at age 18 compared with those who did not have an indoor dog in the first year. (...) Overall, teens with an indoor cat in the first year of life had a decreased risk (RR=0.52, 95% CI 0.31, 0.90) of being sensitized to cats.


STUDIE 2

Paediatr Perinat Epidemiol. 2010 Mar;24(2):171-8.

Effects of early cat or dog ownership on sensitisation and asthma in a high-risk cohort without disease-related modification of exposure.

Almqvist C, Garden F, Kemp AS, Li Q, Crisafulli D, Tovey ER, Xuan W, Marks GB; CAPS Investigators.

In conclusion, cat or dog ownership reduced the risk of subsequent atopy in this high-risk birth cohort. (...) Public health recommendations on the effect of cat and dog ownership should be based on birth cohort studies

STUDIE 3

J Allergy Clin Immunol. 2009 Oct;124(4):745-50.e4. Epub 2009 Aug 22.

Cats and dogs and the risk of atopy in childhood and adulthood.

Mandhane PJ, Sears MR, Poulton R, Greene JM, Lou WY, Taylor DR, Hancox RJ.

Children who had owned both a cat and a dog were less likely to be atopic at age 13 years.


Veckans bästa

Har hunnit en med en massa roliga saker denna veckan också - och helgen har knappt landat!
Jag gillar mitt nya liv ;)

Jag har stickat färdigt en söt present som grannens nya bebis ska få när vi får träffa henne på söndag - mysigt! Jag har fått lägga låg epiduralbedövning på skolans kossor - och lyckats. Jag har ätit god semla i fint sällskap av ett gäng kursare och fått höra en massa historier från andra av skolans avdelningar.

Årets buggkurs har börjat, med Benjamin som ledare - nu är vi på den avancerade nivån, riktigt skoj! Jag har fått igen en gammal tenta, med beröm godkänd (med stjärnor och allt!). Åtta terminer utan en enda omtenta. Bra gjort Sofie! :)

Jag har haft (frivillig) jour och fått ha hand om en kolikhäst en natt. Riktigt kul att få göra en massa praktiskt (rektalisering, sondning, lägga permanentkanyl), men jag måste erkänna att jag frös rätt mycket när vi bara stod stilla och väntade ut droppet. Minus 18,5 grader i Uppsala - det är KALLT! Men trevligt hade vi ändå, och hästen blev bättre!!

Jag har haft en massa fallredovisningar, med intressanta diskussioner och gott fika. Fått känna än en gång att jag faktiskt kan rätt mycket ändå! Jag har fixat en hundvakt åt Epoxy de dagarna jag inte hinner hem på lunchen - en gullig tjej som verkligen gillar vår söthund. Jag har äntligen fått tag i mina gamla favoritböcker (Windy), de är på väg hem till mig just nu.

Bra vecka! Hoppas helgen blir lika fin. Imorrn åker älskling iväg och kör med sin nya skoter. Jag hittar nog på något att göra ;)

Ha det fint ni med!


Härliga helg!

Helgen har varit bra, minst sagt!

I lördags var det fantastiskt väder ute, inte ett moln på himlen och solen värmde gott trots 15 minusgrader. Jag & bästa jycken begav oss ut till Fjällnora för att på riktigt kunna inviga mina nya längdskidor och julklappen från mormor & R, ett Baggenbälte. TACK igen!!

Kursare A och ett gäng av hennes bekanta var också därute, men dem åkte vi ifrån ganska snabbt ;) Epoxy var så duktig!! Han höll sig framför mig hela tiden, och eftersom bältet dämpade så bra blev det inga ryck i selen. Därför stannade han inte upp vilket hände i våras när jag försökte lära honom att dra framför skidorna runt tjärnen hemma.

Mestadels drog han litegrann, sådär att det gick lite lättare att åka, men bitvis drog han ordentligt, och det var SÅ kul!! Särskilt att svischa förbi en massa hårdränande killar, de blev rätt avundsjuka kan jag säga ;) Så det gick rätt bra överlag att åka, tyckte dock att spåret aldrig verkade ta slut. Efter ett varv kände jag att det nog fick räcka, och bra var väl det. Det visade sig nämligen att spåret var hela 12 kilometer långt! Hej träningsvärk!



Älskling dammsög och torkade golv medan jag var borta, så det var så fint när jag kom hem. Vi åkte iväg direkt till hans jobb och kollade in hans nya skoter. En Arctic cat, vem kunde tro det?! Fick provköra lite ute på gårdsplanen, blev lite sugen på att köra på riktigt faktiskt. Påsk...

Efter att ha handlat åkte vi hem och gjorde en smörgåstårta. Har nämligen fått veta att svärfamiljen haft som tradition förut att äta smörgåstårta till Melodifestivalen. Så vi bjöd helt sonika in brorsan M, flickvännen I och hennes syrra L på en bit smörgåstårta och sällskap framför teven. Riktigt trevligt!

Igår söndag var jag helt otroligt stel i ljumskarna. Blev lite plugg innan vi åkte ut till gården, T körde mera skoter och jag hängde med familjen och hundarna. Inklusive nya tillskottet i form av blandrasvalp. Inte lite söt var han, och alldeles lugn i min famn. Man blir lite valpsjuk faktiskt, men vi har helt enkelt inte tid för en valp..

Dagen avslutades med bio, vi såg Lejonkungen i 3D tillsammans med kursare K. Min favoritfilm helt klart! Kul att se den på lite annat sätt, även om det inte var så särskilt mycket effekter. Trots att jag sett den massvis med gånger kom det som vanligt en tår när Mufasa dog. Inget slår den filmen! 

Ikväll har jag lagat en grön ärtsoppa med pepparrotsröra och eget vitlöksbröd. Samt skrivit tre A4 om akut juverinflammation. Nu: sängen!!
 

Check!

Två veckor har nu passerat av mitt år på kliniksnurran. Det har varit fantastiskt intensiva och innehållsrika dagar, jag har lärt mig massor av bra grejor. Min allra bästa insikt är detta: JAG KLARAR DET! Jag som var så otroligt nervös innan vi började - nu känns det såå bra!

Visst, när det är första gången man gör något nytt är det klart att det inte alltid kan gå perfekt, men det gör inget. Lärarna visar allt tydligt och hjälper till, djurägarna är vana, och djuren snälla. Och vad kul det är, alltihopa!

Tänkte punkta upp lite saker jag har hunnit göra på blott fjorton dagar (jag & listor ni vet):

> Bultat en tjur på slakteriet
> Besiktigat djur före slakt, organ samt slaktkroppar - gris, får och nöt
> Utfört allmän klinisk undersökning - häst & nöt
> Avhornat runt 20 kalvar - gett lugnande, smärtstillande, lokalbedövat n. cornualis & bränt hornanlag
> Lagt permanentkanyl på häst - perfekt på första försöket!
Kastrerat 3 tjurkalvar helt själv - lokalbedövat, anlagt Maschtång och klippt 
> Tagit blodprov på häst
> Dragit ut en levande kalvbedömt fosterläge, anlagt rep, friat luftvägar
> Rektaliserat en häst och diagnosticerat förstoppning i flexura pelvina
> Tagit mjölkprov på ko med juverinflammation och behandlat med antibiotika & NSAID 
> Vaccinerat tre hästar
> Utfört munhåleundersökning på häst och upptäckt en frakturerad tand
> Gjort försök att föra ned nässvalgsond på häst - veterinären misslyckades dock också
> Lagt låg epiduralbedövning på ko
> Rengjort & bandagerat en gammal sårskada på häst
> Skrivit X antal journaler

Hade såklart varit jättekul med en massa bilder - men vi får helt enkelt inte fotografera! Förbjudet på slakteriet och även ute på gårdar med respekt för djurägarna. Ni får försöka använda fantasin - med min långa gröna undersökningsrock, stålhättestövlar, huvudduk och med stetoskopet i högsta hugg känner jag mig mera som en riktig veterinär.
 
I LOVE IT! ♥


RSS 2.0