Helgkurs

Lördagen och söndagen spenderade jag alltså på Strömsholms djursjukhus, på kurs med temat Onkologi – kirurgisk och medicinsk behandling hos hund och katt. Onkologi handlar om tumörsjukdomar, vilket är ett mycket stort och växande problem hos våra sällskapsdjur. Alla veterinärer som arbetar med smådjur kommer i kontakt med tumörer i det vardagliga arbetet, samtidigt finns det specialister som enbart ägnar sig åt cancerpatienter med allvarliga tumörsjukdomar.

 

 

Många fördomar existerar vad gäller behandling av dessa, både åt det ena och det andra hållet. Det är vanligt att tumörer tas bort utan marginal och utan att veterinären har en aning om vad de är för någonting, vilket kan leda till problem om man sedan skickar in tumören och den visar sig vara aggressiv – det är ofta svårt att göra en andra operation med tillräckliga marginaler på samma lokalisation. Å andra sidan avlivas många hundar på grund av en cancerdiagnos, för att djurägaren (och kanske även veterinären i vissa fall) tror att djuret kommer att må mycket dåligt av behandlingen. I själva verket är målet med cancerbehandling av djur att förbättra djurets välfärd, i jämförelse med hos människor där målet är att bota sjukdomen, och därmed tillåter man högre grad av biverkningar hos människor jämfört med hos djur.

 

För min egen del har jag idel positiva erfarenheter av just cancerbehandling. Min egen hund drabbades av malignt melanom, vilket i princip har varit en dödsdom – onkologen gav honom 4 månader att leva med enbart kirurgi - och just denna tumör svarar på varken cellgifter eller strålning. Dock har en ny behandling utvecklats mot just malignt melanom, som boostar kroppens egna immunförsvar till att attackera tumören. Man hjälper helt enkelt kroppen att ta hand om cancern själv – kroppen har nämligen långt utvecklade system för att känna igen och oskadliggöra muterade celler (vilket ju tumörceller är), men då tumörcellerna själva har system för att undvika immunförsvaret, är det inte alltid kroppen lyckas på egen hand.

 

 

Biverkningarna på denna sortens immunoterapier är mycket små, Epoxy fick lite feber en dag och en lymfknuta förstorades – detta är dock bara ett tecken på att kroppen är igång och kämpar mot cancern. Detta istället för att långsamt dödas av spridda metastaser (malignt melanom är mycket aggressivt då det kan spridas till i princip vilken annan del av kroppen som helst och där påverka negativt, t.ex. i lungorna). Det har nu gått ganska precis 1,5 år sedan han behandlades, och kan nog räknas som friskförklarad nu - helt fantastiskt! Vad som är ännu häftigare är att man också har börjat behandla människor nu med samma metod, hundar är ett bra modelldjur för människor då de lever i samma miljö, så det händer inte alltför sällan att nya behandlingar provas ut på hundar först.

 

Som ni märker tycker jag onkologi är väldigt spännande, och precis som med allergier tycker jag det är viktigt att sprida information om dessa sjukdomar, för att alla hundar och katter som drabbas av tumörsjukdomar ska få en chans till korrekt diagnos och att djurägarna ska få veta vilka behandlingsalternativ som finns. Sedan är det såklart alltid upp till djurägaren att bestämma om djuret ska behandlas eller inte, och i så fall på vilket sätt. Men jag tycker det är trist om djur avlivas bara på grund av fördomar...


Kommentarer
Postat av: mormor

Så spännande. Duktiga du och du fick säkert lära mer på kursen än vad du redan visste.
En "bra att ha" kurs med andra ord.
Kram.

Svar: Jag lärde mig massor! Nu återstår dock arbetet med att renskriva alla anteckningar :) Bra att ha till mycket! Kram
ofiie.blogg.se

2013-05-15 @ 22:08:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0