Religiös slakt utan bedövning

På tal om bultningsövningen i tisdags så läste jag en väldigt bra artikel i Veterinärtidningen om religiös slakt - Utvärdering av fysiologiska och djurskyddsmässiga aspekter, som jag tänkte berätta lite om.
 
För det första, vad innebär religiös slakt och vad skiljer tillvägagångssättet från konventionell slakt? Vid konventionell slaktning bedövas djuren innan de avblodas med avsikten att göra djuren medvetslösa och därmed inte känna smärta under avblodningen, antingen genom mekanisk bedövning (bultpistol), elbedövning eller gasbedövning. De flesta djuren dör direkt av själva bedövningen, men rent juridiskt sett räknas djuren inte som döda förrän de mesta av blodet har runnit ur kroppen (eftersom vissa faktiskt kan komma till medvetande igen efter bedövningen). Därför är det lag på att avblodningen måste påbörjas inom kort efter bedövningen (ex. inom 60 sekunder efter bultning). I Sverige (samt Norge, Island och Schweiz) är det lagstiftat att alla djur måste bedövas innan slakt, detta krav har funnits i Sverige sedan 1937. I andra EU-länder finns det möjlighet till dispens från kravet på bedövning innan avblodning, om det görs av religiösa skäl. I t.ex. USA, Storbritannien och Sydafrika är det helt fritt att slakta utan bedövning med hänsyn till religionsfriheten.
 
Halal är en arabisk term som betyder "det som är tillåtet för konsumtion för en muslim", vilket grundar sig på Koranen där det står att kött från självdöda djur, svinkött och blod inte ska förtäras. Det specifika sättet som Halalslakten går till på (att en muslim behandlar djuret med respekt och sedan skär halsen av djuret levande medan Allahs namn anropas) är alltså inte baserat på Koranen utan på traditioner som uppkommit genom vissa missförstånd, t.ex. att bedövningen är smärtsam, att djuret lider av bedövningen, att djuret inte avblodas tillräckligt om det är bedövat, att köttkvalitén blir bättre utan bedövning. Samt att djuret räknas som skadat om det är bedövat och därmed inte får konsumeras, eller hinner dö innan avblodningen gjorts och därmed inte får ätas. Även inom judendomen finns specifierat hur slakten ska gå till (shechita eller skäktning), och bedövning ingår inte heller där i förloppet. Det är dock inte alla grupper inom religionerna som står bakom denna tro på att bedövning gör att köttet inte får ätas, t.ex. kan vissa godkänna elbedövning, om kravet på att djuret fortfarande lever under avblodningen uppfylls.
 
För att möta dessa argument för religiös slakt har många studier gjorts. Argumentet att djuren inte avblodas ordentligt om de bedövats håller inte. Elbedövning förbättrar tvärtemot avblodningen genom att muskler och blodkärl dras ihop av stimuleringen. Vid mekanisk bedövning har ingen skillnad i grad av avblodning setts i jämförelse med utan bedövning. Att bedövningen skulle vara smärtsam och orsaka lidande stämmer inte heller, vid korrekt utförd mekanisk bedövning tappar djuret medvetandet omedelbart, det går snabbt och djuren behöver inte fixeras mer än att de får gå in i en box. I jämförelse med religiös slakt bibehåller musklerna mer glykogen om djuret bedövas, vilket är en av de mest betydande faktorerna till hur köttkvalitén blir. Vid den religiösa slakten kämpar djuren emot med alla krafter, vilket gör att glykogenlagren tar slut och köttet blir då hårdare och torrare. Till sist min egna kommentar - att det står i Koranen att man inte ska äta skadade djur är såklart för att människor inte ska bli sjuka av att äta köttet, vilket är mycket bra. Att från det sedan tolka det som att ett helt friskt djur inte får bedövas strax innan det avblodas är ju helt befängt, bedövningen skadar inte djuret mer än vad kniven gör när den används för att skära av hela halsen på det levande djuret!!  
  
Vad innebär då den religiösa slakten för problem för djurskyddet? För det första måste djuret fixeras för att man ska kunna skära halsen av det levande - det kanske vanligaste sättet är att hänga upp djuret i ett bakben. Förstår ni stressen att hängas upp i ett bakben?! Hos dessa djur ses också mycket högre nivåer av kortisol (stresshormon) än hos konventionellt slaktade djur, samt att det ses utbredda blödningar i muskulaturen i det benet - smärta alltså! Ett om möjligt ännu värre tillvägagångssätt används i USA och flera europeiska länder, nämligen att djuren fixeras totalt i en trumma som snurrar kon upp och ned innan halsen skärs av. Vilket hemskt sätt att avsluta livet, under fullständigt stresspåslag!! Djuren gör förstås allt för att komma loss, kämpar hårt och vokaliserar högljutt.  
 
För det andra utgör själva snittet en akut smärta hos det helt obedövade djuret. Alla genomskurna vävnader: hud, muskler, luft- och matstrupe, halspulsådrorna, jugularvenerna, andra blodkärl, sensoriska och motoriska nerver samt bindväv innehåller massvis med nervtrådar som förmedlar smärtimpulser till hjärnan. För det tredje tar det lång tid från att snittet anlagts till att djuret faktiskt förlorar medvetande. I bästa fall tar det en halv minut, men oftast tar det minst två minuter och ända upp till sju minuter! Det är sju väldigt långa minuter när man kämpar för sitt liv och har hela halsen avskuren kan man nog förstå. Blod och våminnehåll kan andas in i luftvägarna, vilket orsakar kraftig stress, lidande och kvävning. Djuren kan fortfarande känna att de håller på att kvävas, men han inte längre hosta. Förutom att man ser hur djuret under längre tid panikartat rör sig för att undvika kvävningen, har man mätt aktiviteten i storhjärnan och därmed kunnat beräkna hur länge de är vid medvetande. Orsaken till att djuren är vid medvetande så pass länge är att små blodkärl, t.ex. i ryggraden, fortfarande kan fortsätta att försörja hjärnan med blod under flera minuter, vilket gör att djuren behåller medvetandet och kapaciteten till medvetna rörelser under en längre tid.  
  
Sammanfattningsvis innebär den religiösa slakten utan bedövning ett mycket plågsamt sätt för djuren att dö på, eftersom djuren förblöder vid fullt medvetande under en process som kan ta flera minuter, samtidigt som alla avskurna nerver signalerar stark smärta. En sådan behandling av oskyldiga djur kan inte försvaras av vare sig religiösa eller andra skäl. Det är inte acceptabelt att rutinmässigt av effektivitetsskäl slakta djur utan bedövning, vilket sker varje dag i många europeiska länder.
 
Detta är bara en av många anledningar till att du, ja just du, alltid ska köpa svenskt kött!!! Detta på grund av att ett religiöst slaktat kött ofta är billigare att producera än konventionellt slaktat kött. Därför kan ditt utländska kött vara slaktat utan bedövning, trots att det inte står "Halal" på paketet. Om du köper kött som är slaktat i Sverige kan du däremot vara helt säker på att djuret har blivit bedövat före avblodningen! Här nedan ser ni en film på hur Halalslakten faktiskt går till, bara för att det är en sak att läsa om det, men en helt annan sak att se det i rörlig bild.. Jag vet att det är en hemsk film, men det är så det går till i verkligheten, och om ni tar beslutet att köpa utländskt kött ska ni i varje fall veta om hur djuret kan ha avslutat sitt liv! Att blunda i sådana tillfällen är inte okej..
 
OBS! Varning för otäcka bilder!  
 

Kommentarer
Postat av: Inger

Jag fattar vad du menar men jag tänker inte se en läskig film. Fundrar på en sak. Det kan väl inte bara vara Sverige i hela världen som hanterar djuren rätt ?

Svar: Så tänkte jag också förut, men nu efter många års utbildning och större kunskap om djurskydd i och utanför Sverige så förstår jag mer och mer att Sverige faktiskt ligger i framkant när det gäller djurskydd. Vi har haft en djurskyddslag här mycket länge, och erkänt att djuren kan lida långt före många andra länder. Och som jag skrev är det bara Sverige, Norge, Island och Schweiz i hela världen som helt förbjuder Halaslakt. Däremot kan man förstås alltid diskutera om djuren kanske kan må bättre av att gå mer fritt som de kan göra i varmare länder jämfört med här, men när det gäller just djurens rättigheter ligger vi mycket längre framåt..
ofiie.blogg.se

2013-03-04 @ 20:47:17
Postat av: Inger

Inte kan man heller alltid lite på att svenskmärkt kött är ok. Kolla länken: http://www.dn.se/nyheter/sverige/kott-fran-fyra-olika-lander-i-smittade-hamburgare

Svar: Nej, det har du rätt i! Om man köper hel- eller halvfabrikat, eller äter ute. Det är därför jag mer och mer undviker att köpa sådant, känns så mycket bättre ju mer koll jag har på vad jag stoppar i mig!
ofiie.blogg.se

2013-03-04 @ 20:50:50
Postat av: mormor Ulla

Vilka fruktansvärda bilder. Hur kan man behandla djuren på detta vis.

2013-03-06 @ 16:12:54
Postat av: mormor Ulla

Tvekade länge innan jag vågade se filmen.

Svar: Ja, otäckt är det! Men på något vis tycker jag ändå att det är viktigt att man vet vad det är man stödjer om man köper utländskt kött. Sen är det som mamma säger inte alltid man kan undvika det, till exempel om man äter på en restaurang där köttet oftast kommer utomlands ifrån. Men man kan ändå göra skillnad genom att välja svenskt när man kan! Det är värt de extra kronorna tycker jag, även som fattig student..
ofiie.blogg.se

2013-03-06 @ 16:13:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0